ZZ Leiden pakt eerste winst van 2024 in eigen huis tegen Feyenoord. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden boekt eerste zege van 2024 tegen Feyenoord

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ondanks personele problemen, na Stan van den Elzen is Maarten Bouwknecht ook enige tijd niet inzetbaar, de eerste wedstrijd van 2024 in winst omgezet. Feyenoord kwam als eerste op voorsprong, maar in het tweede kwart maakte Zorg en Zekerheid Leiden het verschil. In het derde kwart kon de thuisploeg zelfs uitlopen naar  54-31. Aan de eindstreep stond er een marge van 20 punten op het bord: 78-58.

Zorg en Zekerheid Leiden kende geen goede start tegen de Rotterdamse rivaal. Ondanks een dunk van Tajion Jones en een inside score van Alex Gross keek de Leidse ploeg na vier minuten tegen een 4-10 achterstand aan. Met name Feyenoorder Kai Edwards was moeilijk af te stoppen. Maar Lucas Kruithof bracht ZZ Leiden langszij. Toen ook bij Feyenoord het scoren niet zo gemakkelijk meer ging, nam Leiden het initiatief.

Schijnbewegingen
In het tweede bedrijf schoot ZZ Leiden echt uit de sloffen. Binnen drie minuten werd de marge door onder meer twee driepunters op rij van Luuk van Bree boven de 10 punten getild: 27-16. Roeland Schaftenaar gaf nog even een clinic voetenwerk en schijnbewegingen weg. Zo liep de Leidse formatie door naar een 46-25 ruststand. Verdedigend dwong de Leidse ploeg in de eerste helft dertien turnovers af bij Feyenoord. Feyenoord kreeg ook geen ruimte om driepunters te maken.

Hoewel de marge met 21 punten aanzienlijk was, was het voor de luid aangemoedigde thuisploeg nog wel opletten geblazen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een ruime voorsprong verspeeld werd. Maar Leiden liep steeds verder uit en toen Feyenoord weer wat dichterbij kon komen, was het verschil al te groot om echt bedreigend te worden voor de eindzege.