De natuurijsbaan in Voorschoten ligt er als een spiegel bij. (Foto: Voorschotense Krant )

Alleen vandaag: schaatsen op natuurijs

“In de 25 jaar dat ik ijsmeester ben, is dit het mooiste ijs”, zegt ijsmeester Adri Hendriks tevreden nadat hij een rondje heeft geschaatst. En hij heeft gelijk, het ijs is net een spiegel. Vandaag kan Voorschoten genieten van schaatsen op de natuurijsbaan.

Burgemeester Stemerdink is er vroeg bij. Ze lost de vorig jaar gemaakte belofte in dat ze haar schaatsen zou onderbinden, maar alleen als er niemand bij was. Om 7.30 uur was ze aanwezig en bond haar noren onder. “Het is fantastisch ijs”, glundert ze terwijl de ochtendzon zich voorzichtig laat zien en de ijsbaan in een prachtig licht onderdompelt.

Verslaggever Marjolein Altena stond op ’s ochtends vroeg op de natuurijsbaan in Voorschoten.

Krijtpoeder
“Moet je zien hoe helder het ijs is, je kunt gewoon de grassprieten zien”, wijst Hendriks. De ijsmeester zei dinsdag al dat de baan met twee dagen open kon. Veel sceptici waren het niet met hem eens, maar hij kreeg gelijk. “We hebben niks extra’s aan het ijs gedaan, gewoon de natuur haar werk laten zien. Sproeien en krijtpoeder helpen niet op een natuurijsbaan, dat kan alleen met een andere ondergrond als beton of een skeelerbaan.”

IJsvrij
Even verderop staan twee leerlingen van de nabij gelegen basisschool De Vos verlangend naar het ijs te kijken. Is er één dag ijs, moeten ze naar school. “Misschien krijgen we wel ijsvrij”, hopen ze. De school duurt tot 15.00 uur. “Dan gauw naar huis, schaatsen halen en de baan op.” Dat gaan ze halen, denkt ijsmeester Hendriks. Het gaat wel dooien vanmiddag, maar hij verwacht dat de baan tot 20.00 uur vanavond open kan blijven. “Er komen wolken en dat betekent dat de zon niet op het ijs kan komen. Dat scheelt altijd.”

Regio
Ook op de ijsbaan in de Leidse Stevenshof, Leiderdorp, die in Oegstgeest (Oegstgeesterweg 43) en Zoeterwoude (Nieuwe weg 6) wordt vandaag geschaatst. In Oegstgeest betalen schaatsers 2 euro, in Zoeterwoude 3,50 euro. Voor beiden geldt dat leden van de ijsclub gratis toegang krijgen. Enthousiaste schaatsers kunnen direct lid worden.

Slootjes
In de polder van het groene hart waagt een enkeling zich op het bevroren water een van de slootjes, maar dat is, zeker met het oog op de dooi, niet aan te raden.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×