Over de geluidsoverlast werd al eerder ingesproken in de raad. (foto: Jan Frensen)

Geluidsoverlast voetbalkooi 'onduldbaar', buurt wil oplossing

Omwonenden van de Spaargarenstraat in Oegstgeest ergeren zich aan schreeuwende kinderen en knallende ballen in de voetbalkooi die tussen hun woningen staat. En ook bewoners en personeel van verzorgingstehuis Martha Flora ervaren overlast van voetballen die tegen de ramen van het tehuis knallen. Hierbij zijn al meerdere keren ramen gesneuveld. Raadsleden zitten in hun maag met het probleem.

“Een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat”, zo beschrijft een omwonende bij de gemeenteraad het geluid van de voetbalkooi die grenst aan haar achtertuin. “Het gegil en geschreeuw van de kinderen en het knallen van hockey- en voetballen brengen het meeste overlast met zich mee.” Over de geluidsoverlast werd al eerder ingesproken in de raad, maar de reactie van het college hierop is aanleiding voor een nieuwe tocht naar het gemeentehuis.

Geluidsrapport
Buurtbewoners hebben eerder al de hulp ingeschakeld van de Nederlandse Stichting Geluidshinder die ter plekke geluidsmetingen heeft gedaan. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er geregeld geluidsniveaus tot zeventig decibel worden waargenomen, waar maximaal vijftig decibel acceptabel geacht wordt. De stichting noemt het dan ook niet verwonderlijk dat de buurtbewoners hinder ondervinden en noemt de overschrijding ‘onduldbaar’.

Natalie Jonkers van D66 in gesprek met verslaggever Jan Frensen over de geluidsoverlast van de voetbalkooi.

Het rapport van de Stichting Geluidshinder was voor het college reden om advies te vragen aan de Omgevingsdienst West-Holland. Volgens de Omgevingsdienst behoren de geluiden uit de voetbalkooi tot normale leefgeluiden die ‘redelijkerwijs geaccepteerd moeten worden’. De geluidsnormen die de stichting hanteert zijn volgens de Omgevingsdienst niet van toepassing op het trapveldje, en zelfs als ze wel van toepassing zouden zijn, zou het geluid van stemmen en stuiterende ballen buiten beschouwing moeten worden gehouden.

Niet ideaal
Wel zegt de Omgevingsdienst dat de locatie van de voetbalkooi niet ideaal gekozen is, vanwege de nabijheid van woningen. Als oplossingen voor het geluidsprobleem draagt de dienst meerdere opties aan. Zo zouden er gebruiksregels opgehangen kunnen worden, waaronder een verbod op het gebruik na bepaalde tijden. Ook zou de kooi verplaatst kunnen worden of zou er geluidsisolatie bij de tuinen aangelegd kunnen worden. “Geluidsisolatie van de kooi zelf is gezien de sociale veiligheid niet wenselijk”, aldus de dienst in haar rapport.

Als reactie op het rapport zegt het college zich de klachten aan te trekken, maar het belangrijk te vinden dat kinderen een plek hebben om te spelen. Handhaven van gebruiksregels ziet het college niet gebeuren. Dat geldt ook voor het verplaatsen van het veldje. Wel laat het college een trillingvrij hek plaatsen, omdat het huidige hek onveilig zou zijn. Dit zou ook de geluidsoverlast iets kunnen verminderen. De inspreker toont zich hier niet tevreden mee, omdat de verwachte vermindering van de geluidshinder gering zou zijn.

In de maag
Raadsfracties zitten met het probleem in de maag. Aan de ene kant wordt door gemeenteraadsleden het belang van een speelgelegenheid voor kinderen benadrukt, maar ook herkennen ze zich in de problemen. D66-raadslid Natalie Jonkers: “We gaan nu het hek vervangen voor 35.000 euro waarvan we weten dat het de problemen niet volledig oplost.” In de huidige vorm is het veldje dan ook niet houdbaar op deze plek aldus Jonkers. “Als je het veldje op deze plek laat, zal je een aantal aanpassingen moeten doen, maar het is de vraag of je de knelpunten die er zijn daarmee echt oplost.”

De gemeenteraad gaat in februari opnieuw over het probleem in gesprek. Jonkers hoopt dan samen met andere fracties in de gemeenteraad tot een voorstel te komen waar iedereen zich in kan vinden.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×