Gezond071 over positieve gezondheid in de wijken, met Claudia Bindraban van BuZz Leiden. (Foto: Gerry van Bakel)

Gezond071: BuZz Leiden gaat voor positieve gezondheid in de wijken

Een nieuw jaar begint vaak met goede voornemens. Gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Maar bij positieve gezondheid draait het om meer dan genotsmiddelen en afvallen. “Zingeving en mentale gezondheid zijn minstens zo belangrijk”, zegt Claudia Bindraban, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden.

Welzijnsorganisatie BuZz Leiden richt zich op mensen die moeite hebben mee te doen in de samenleving. Omdat ze nog niet voldoende vaardigheden hebben op het gebied van taal, netwerken, omgaan met financiën, digitale vaardigheden. Maar ook goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, genoeg te bewegen en activiteiten te hebben die zin geven aan je leven. Bindraban ziet in haar werk veel mensen die kampen met allerlei gezondheidsklachten en wil graag hen helpen een stapje verder te komen.

Gezond071 is het maandelijks magazine over gezonde leefstijl. In de eerste uitzending van 2024 is Claudia Bindraban te gast. Zij is nu nog ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden. Per 1 februari wordt Bindraban de eerste gezondheidscoach van BuZz Leiden. “De naam ligt nog niet helemaal vast”, zegt Bindraban. “We zijn nog aan het opstarten, maar ik ga in principe voor alle wijken van Leiden aan het werk.” Er zijn in Leiden al veel initiatieven om mensen te helpen gezonder te leven met bijvoorbeeld minder stress en meer aandacht voor bewegen. “Wij organiseren als BuZz zelf van alles, maar werken ook samen met heel veel partners.”

Buurtsoepie
Zo heeft welzijnsorganisatie Incluzio, die ook de Huizen van de Buurt beheert, in elke wijk buurtsportcoaches die mensen op weg helpen een sport te vinden die bij hen past en laagdrempelige vormen van bewegen aanbieden. In de Buurtontmoetinsplekken van BuZz Leiden zijn er wekelijks inloopspreekuren gezondheid, waar mensen hun bloed kunnen laten prikken om cholesterolgehalte te bepalen. Verder is er in de BOP aan de Willem Klooslaan elke woensdag ‘buurtsoepie’. Vrijwilligers uit de buurt koken een gezonde soep waarvoor iedereen kan aanschuiven.

Er is dus van alles, maar niet iedereen weet de weg te vinden naar alle activiteiten. “Mensen ervaren vaak een drempel,” zegt Bindraban. “De kracht van onze aanpak is dat we altijd met iedereen het gesprek aangaan. We laten mensen niet aan hun lot over. Als iemand bij ons binnenstapt maken we altijd een praatje.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×