Zijlwijkdirecteur Pieter de Kool: "Breng je kind liever niet met de auto naar school." (Foto: Louis Smit)

Versmalde 'kiss & ride' moet veiligheid bij scholen Merenwijk verbeteren

De Zijlwijkschool en De Dukdalf in de Merenwijk krijgen een gemarkeerde schoolzone die de verkeersveiligheid moet verbeteren. De huidige onduidelijke situatie met twee zebrapaden over de Zwartemeerlaan voor de scholen verdwijnt en er komt één oversteek voor voetgangers en fietsers. Ouders die hun kinderen met de auto brengen of halen kunnen niet meer langere tijd op een kiss & ride-strook blijven staan. Ze moeten hun auto elders in de wijk parkeren als ze met hun kind willen meelopen naar school.

Dit plan van de gemeente Leiden wordt donderdag besproken met omwonenden en met de ouders van de leerlingen van de confessionele Zijlwijkschool en Jenaplanschool De Dukdalf. Samen hebben die twee scholen zevenhonderd leerlingen. Volgens directeur Pieter de Kool van de Zijlwijkschool, die namens beide scholen aanspreekpunt is voor het verkeersplan, moeten de maatregelen gevaarlijke situaties gaan voorkomen. Er zijn geregeld bijna-incidenten geweest en de leerlingen ervaren riskante situaties.

“De twee zebrapaden met haaientanden aan beide kanten van de bocht voor de scholen tegenover pizzeria Bella Donna leiden tot onduidelijkheid voor automobilisten en fietsers”, zegt hij. “De auto’s van ouders die op de kiss & ride gaan staan, moeten een fietspad en een voetpad kruisen en zorgen voor opstoppingen.”

Dwang
Het plan voor de schoolzone heeft een onverbloemd element van dwang. De doorstroming voor de school wordt afgedwongen door het versmallen van de kiss & ride-strook. Dan moeten de ouders wel doorrijden. Ontsnappen naar andere parkeerplaatsen voor de school wordt ook onmogelijk, omdat een flink aantal daarvan wordt opgeheven. De boodschap van De Kool: “Kom als het even kan niet met de auto om je kind weg te brengen of op te halen. Als je toch met de auto komt, zet je kind dan snel af. En als je met je kind in de school iets moet bespreken, parkeer dan in de omliggende straten.”

Fietsroute
In aanvulling op de genoemde maatregelen wordt ook de fietsroute naar en van de scholen duidelijker, zo is de bedoeling. Vanaf de school komt er, na de oversteek van de Zwartemeerlaan achter pizzeria Bella Donna, een fietspad richting het centrum van de Merenwijk.

  • Onoverzichtelijke verkeerssituatie voor de scholen.
    Onoverzichtelijke verkeerssituatie voor de scholen.
  • Tegenover de scholen verdwijnen volgens het plan parkeerplekken. (Foto: Louis Smit)
    Tegenover de scholen verdwijnen volgens het plan parkeerplekken. (Foto: Louis Smit)
Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×