Leiden stelt voetgangers in 2024 centraal. (Foto: Gemeente Leiden)

Leiden maakt ruim baan voor voetgangers

De gemeente Leiden gaat in 2024 de voetganger ruim baan geven. In dit ‘Jaar van de Voetganger’ worden activiteiten georganiseerd en fysieke maatregelen in de stad genomen om meer ruimte te creëren om te wandelen. Leiden heeft voor het project de samenwerking gezocht met de Voetgangersbeweging Leiden.

Tot 2030 werkt de gemeente sowieso al een tien actiepunten om voetgangers meer ruimte te geven. Daaronder vallen zaken als het obstakelvrij maken en verbeteren van de veiligheid van looproutes, overzichtelijke oversteekplaatsen en rust- en verblijfsplekken langs bestaande loop- en wandelroutes. Waar nodig wordt de bewegwijzering verduidelijkt. Het moet ertoe leiden dat iedereen lopend, met een rolstoel of een wandelwagen overal kan komen.

Wethouder Ashley North over het jaar van de Voetganger.

Fotowedstrijd
Inwoners kunnen op drie manieren aan het project meedoen. Allereerst natuurlijk door vaker de benenwagen te pakken, maar ook door plekken door te geven waar verbeteringen doorgevoerd kunnen worden voor voetgangers. De derde manier is meedoen aan de fotowedstrijd die georganiseerd gaat worden. Daarin kan iedereen favoriete wandelroutes en gebieden op de gevoelige plaat vastleggen en insturen. Met die foto’s wordt dan een expositie gemaakt.

Lunchwandeling
Een andere activiteit om extra aandacht te geven aan wandelen in Leiden is de stadsbrede lunchwandeling die komende zomer op het programma staat. “Het is het idee dat zoveel mogelijk mensen dan gelijktijdig hun lunch wandelend gebruiken en elkaar daarbij ontmoeten”, zegt een enthousiaste wethouder Ashley  North.

Noordeinde
Meer aandacht voor de voetganger past ook goed in het Leidse beleid om de binnenstad steeds autoluwer te maken. Om stoepen vrij te maken voor wandelaars, moeten er bijvoorbeeld plekken bijkomen waar fietsen gestald kunnen worden. “Een parkeerplek is vijftien vierkante meter. Daar past één auto op, maar ook acht tot tien fietsen. De auto staat nu gewoon vaak in de weg.” Als voorbeeld geeft North het Noordeinde. Daar verdwijnen de komende tijd autoparkeerplekken in de omgeving om zo ruimte te maken voor voor de talloze fietsen die nu nog op de stoepen staan.

Een tweede plek die snel wordt aangepakt is de 2e Binnenvestgracht. Daar worden de vijf bestaande autoparkeerplaatsen vervangen door parkeerplekken voor fietsen en twee bomen. De stoep aan de andere kant van de straat komt daardoor vrij voor voetgangers.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×