Frank Steenkamp ziet goud op de 10 kilometer door de vingers glippen wegens harde wind. (Foto: Anne Ruyssenaars)

Schaatser Frank Steenkamp voegt goud en brons toe aan erelijst op de Winter World Masters Games

Drie afstanden, drie medailles. Een mooi resultaat voor de 69-jarige schaatsliefhebber Frank Steenkamp uit Leiden die zich met de besten kan meten in zijn leeftijdscategorie op de Winter World Masters Games in Italië. “Het speciale van deze wedstrijd is dat het afstandskampioenschappen zijn”, zegt Steenkamp. “Dat geeft een stayer als ik ook een kans.”

Eerder deze week legde Steenkamp al beslag op de derde plaats bij de drie kilometer. Donderdag kwam de grote klapper met goud op de vijf kilometer en gisteren viel Steenkamp wederom brons ten deel op de tien kilometer. Voor die laatste afstand was hij eigenlijk wel favoriet voor het goud, maar het weer zat hem niet mee. “Er stond een keiharde noordoostenwind en als langste van het stel, had ik daar het meeste last van.”

Blokjes
Winnaar Ragnvald Naess zei na afloop tevreden: ‘Now it was my turn.” Hij schaatst in het noorden van Noorwegen altijd onder barre omstandigheden. “Dit was zijn dag en niet de mijne”, zegt Steenkamp. “Hoe diep ik ook zat, de wind blies me bijna van de baan. In een bocht moest ik wel overeind komen omdat ik door ‘de blokjes’ dreigde te gaan en dan zou ik gediskwalificeerd worden. Dat kostte me meteen vijf seconden in die ronde.”

Een dag eerder waren de omstandigheden juist perfect voor Leidenaar Steenkamp. “Alles viel mijn kant op, het was windstil, hard ijs en een zonnetje. Ik gleed met mijn lange lijf op techniek naar de snelste tijd 8.33. En ook niemand uit de categorie onder mij (60+) kwam aan die tijd.”

Genieten
Over vier jaar zijn de volgende winterspelen en Steenkamp is van plan daar weer aan de start te verschijnen. “Het leuke is dat deze wintergames een multisportevenement zijn, al viel dat dit jaar een beetje in het water, omdat het shorttrack op vier uur rijden was. “Waar de volgende Winter World Masters Games zijn weet Steenkamp overigens nog niet. Maar dat is een klein detail. “Eerst bijkomen en genieten.”

Frank Steenkamp tijdens de zware 10 kilometer waar hij brons verovert. (video: Addie de Moor)

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×