Tentoonstelling van de Vier Zintuigen in Museum De Lakenhal. (Foto: PR)

Tentoonstelling 'Zintuigen' van Rembrandt wegens succes verlengd

De serie ‘Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen’ wordt vanwege het grote succes langer tentoongesteld. De expositie in museum De Lakenhal is verlengd tot 30 maart 2025. De vroege werken van de Leidse schilder behoren tot de jubileumviering van de 150e verjaardag van het stadsmuseum.

De reeks van de kunstenaar bestaat uit vier werken die hij rond zijn 18e levensjaar heeft geschilderd toen hij in Leiden woonde. In deze schilderijen worden vier zintuigen verbeeld: het Zicht, het Gevoel, het Gehoor en de Reuk. Het vijfde zintuig, de Smaak, ontbreekt. Dit werk is tot nu toe spoorloos.

Leiden Collection
Het schilderij de Brillenverkoper (het Zicht) is al opgenomen in eigen collectie van het museum. De andere drie schilderijen zijn: de Operatie (het Gevoel), de Drie zangers (het Gehoor) en de Flauwgevallen patiënt (de Reuk). Deze drie kunstwerken zijn in bruikleen van The Leiden Collection uit New York.

Medeoprichter Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan noemen het een ‘absoluut genoegen’ om de bruikleen te verlengen. “Het herenigen van deze werken in de stad waar ze zo’n vier eeuwen geleden werden gemaakt, is ongelooflijk betekenisvol en krachtig. Samen zijn ze een voorbode van Rembrandts genie en van de technieken en interesses die zijn kunst decennialang zouden domineren, waardoor hij de meest invloedrijke schilder van zijn tijd en ver daarna zou worden.”

Doktersbezoek
De presentatie van deze unieke collectie is al door ruim 35.000 bezoekers bewonderd. Nationale en internationale pers spreken lovend over deze serie van de Leidse schilder. Ook bezoekers zijn onder de indruk van de werken. Ze noemen het een prachtige presentatie in een perfecte setting en vinden Rembrandts vroege bewustzijn van licht, reflectie, perspectief en details indrukwekkend. Zintuigen worden veelal afgebeeld als personificaties van elegante vrouwen met vaste attributen. Rembrandt heeft de zintuigen juist afgebeeld in alledaagse beelden, met een marskramer die zijn waar probeert te slijten, een doktersbezoek en mensen die samenkomen om te zingen.

Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal, is trots dat de serie langer tentoongesteld zal worden. “We zijn blij dat we de drie kostbare werken langer met het publiek mogen delen, op een steenworp afstand van de plek waar ze zijn geschilderd.”

Cultuur Leiden 150 Lakenhal


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×