Kinderboekenschrijfster Julie de Graaf als quizmaster (Foto: Jelle Broekstra)

De Grote Leidse KinderboekenQuiz: lezen draait om plezier

Schrijfster Julie de Graaf presenteerde woensdagmiddag de Grote Leidse Kinderboekenquiz in Boekhandel De Kler in het centrum van Leiden. Tijdens de quiz worden de deelnemers in vijf rondes getest op hun boekenkennis, over zowel klassiekers als bekende kinderboeken. Het spel is onderdeel van het Letterlijk Leiden literatuurfestival, en richt zich op kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Het idee voor de quiz heeft De Graaf opgedaan tijdens een van haar bezoeken aan scholen en bibliotheken tijdens de Kinderboekenweek. “Ik was onder de indruk van de grote verscheidenheid aan boeken die de kinderen noemden, daar wilde ik iets leuks mee doen en tegelijkertijd het plezier van lezen aanmoedigen. Want lezen draait om plezier. De quiz is een leuke toegankelijke manier om boeken een beetje in het zonnetje te zetten.”

Structuur
De Grote Leidse KinderboekenQuiz bestond uit vijf rondes, met aansprekende categorieën als ‘magie en meer’ en ‘oude gouden’. “De vragen bestaan uit vragen als: wat is de titel van dit boek? Wie is de auteur? Geef een beschrijving van een karakter, of welke situatie uit een boek is goed of juist fout.” Na afloop worden de antwoorden gezamenlijk doorgenomen en nagekeken. De deelnemer die de meeste vragen goed heeft beantwoord mocht een boek naar keuze uitkiezen.


Schrijfster Julie de Graaf over de Grote Leidse KinderboekenQuiz.

Toekomst
De kinderboekenschrijfster denkt erover om meer van dit soort activiteiten te organiseren. “In de media wordt vaak gesproken over kinderen die niet genoeg lezen. Als dit soort spellen er aan bijdragen dat kinderen nog enthousiaster worden en ervaren hoe leuk lezen is, kunnen we dat wellicht doorbreken. En zien ze dat lezen vooral om plezier draait.”

  • Julie de Graaf als quizmaster
    Julie de Graaf als quizmaster
  • Het antwoordenblad
    Het antwoordenblad
  • Feija, Winnaar van de Kinderboekenquiz
    Feija, Winnaar van de Kinderboekenquiz
Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×