De viskramen op de Nieuwe Rijn mogen misschien toch blijven. (Foto: Chris de Waard)

Visboeren mogen alternatief plan uitproberen op Leidse markt

De visverkopers op de Leidse markt hoeven hun handel nog niet direct naar de Vismarkt bij het stadhuis te verhuizen. De gemeente wil dat eigenlijk, omdat de Nieuwe Rijn, waar de viskramen nu staan, volgens wethouder Spijker te smal is. Dat kan in geval van nood gevaarlijke situaties opleveren.

Na een drukgezocht gesprek dat ze vorige week samen met burgemeester Van der Velden had met de marktkooplui, heeft ze nu besloten dat de visondernemers enkele weken de tijd krijgen om een eigen alternatief plan uit te voeren. Als dat ook blijkt te werken, kunnen ze waarschijnlijk aan de Nieuwe Rijn blijven. Voorwaarde is daarbij wel dat uit een nieuw uit te voeren onderzoek door de brandweer blijkt dat dat veilig kan. Vanaf zaterdag 3 februari mogen de viskramen drie weken lang met de hen voorgestelde alternatieve opstelling draaien om zo te onderzoeken of dit de situatie verbetert. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over het inrichtingsplan voor de markt.

Tot nu toe baseerde de gemeente zich op een tien jaar oude rapportage van de brandweer en volgens de markt klopt die niet meer. Al is het maar omdat de verkoop nu veelal plaatsvindt vanuit verkoopwagens in plaats van marktkramen. Die wagens zijn volgens de betrokken marktondernemers in geval van nood snel te verplaatsen. “In elk geval sneller dan de kramen die in onze plaats komen als we wel moeten verhuizen”, zegt visverkoper Peter Volk.

“Het is moeilijk om van ons oude vertrouwde plekje weg te gaan”, zei Volk vorige week tegen Sleutelstad na het gesprek in de stadsfoyer van het Leidse stadhuis. Het alternatief bestaat volgens de markt uit meer ruimte tussen de viskramen. “Een visboer heeft zijn plek tijdelijk opgegeven. Daardoor krijgen de andere viskramen meer plek en ontstaat er meer ruimte voor de klanten en voor passerende marktbezoekers. Ook is er dan meer ruimte voor de hulpdiensten.”

Om toekomstige problemen zoveel mogelijk voor te zijn belooft de gemeente voortaan elk half jaar een bijeenkomst met de marktondernemers te organiseren om op die manier met elkaar in gesprek te blijven. “Ook gaan we in overleg met alle betrokken spelers uit het gebied, inclusief de horeca, meldt wethouder Spijker nog. Het moet allemaal leiden tot een levendige en sfeervolle markt die voor iedereen toegankelijk en veilig is.

Economie Leiden Maatschappij Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×