De opkomst was groot bij de bijeenkomst over de toekomst van de markt. (Foto: Roeland van Wely)

Protest tegen herindeling zaterdagmarkt: visverkopers willen niet naar Vismarkt

De visverkopers op de zaterdagmarkt van Leiden willen niet verhuizen naar de Vismarkt. Ondanks de toepasselijke naam zijn ze teveel gehecht aan hun huidige plek op de Nieuwe Rijn bij de Karnemelksbrug. Dat bleek maandagavond tijdens een druk bezochte bijeenkomst voor marktkooplieden over de toekomst van de zaterdagmarkt. De gemeente Leiden wil de visverkopers verplaatsen om veiligheidsredenen. De Nieuwe Rijn is volgens haar te smal voor de drukte op zaterdag.

De sfeer op de bijeenkomst was soms grimmig. Burgemeester Peter van der Velden zag zich genoodzaakt om de zaal enkele malen toe te spreken met de boodschap dat hij luisterde, maar dat het gesprek ook constructief moest blijven. “Er zit vanuit het verleden veel zeer bij de marktondernemers”, stelt Nilles Raken, de gebiedsmanager van Centrummanagement Leiden. Hij begrijpt de rumoer onder de verkopers wel. “De marktondernemers zijn de laatste jaren te weinig gehoord en het contact is door de gemeente te weinig gezocht”, zegt hij.


Gebiedsmanager Nilles Raken, visverkoper Peter Volk en burgemeester Peter van der Velden over de zaterdagmarkt

Viskramen
“Het is moeilijk om van ons oude vertrouwde plekje weg te gaan”, vertelt visboer Peter Volk. Er is volgens hem een alternatief. “Er is een visboer die zijn plek tijdelijk heeft opgegeven waardoor de andere viskramen de ruimte krijgen. Zodoende komt er meer ruimte voor de klanten en voor mensen om te passeren. En er is dan ook meer ruimte voor de hulpdiensten mochten die onze kramen willen passeren. We krijgen de kans om het plan uit te voeren, maar of de gemeente er wat mee gaat doen, is twijfelachtig.”

“Het is belangrijk dat iedereen in het gebied fijn onderneemt”, vult Raken aan. Er was veel kritiek vanuit de marktlieden op de horecaondernemers. Tegelijkertijd klonk er vanuit de zaal ook de wens om samen te overleggen. “Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven. Ik ga vanuit mijn functie op zoek naar de gemene deler.”

Informatie
“De marktlieden hebben geen zicht op de informatie die de gemeente Leiden heeft”, aldus Martijn van Meppelen Scheppink. Hij is advocaat en staat de marktkooplieden bij. “Het rapport van de brandweer over de veiligheid op de markt is uit 2014 en is gedateerd, terwijl de burgemeester en de wethouder iets willen doen vanwege de veiligheid. Dan willen de marktkooplieden daar actuele informatie over hebben.”

“De visondernemers willen echt dat voor ze verplaatst worden, er goed gekeken wordt of er geen oplossingen mogelijkheid zijn op de locatie waar ze nu staan. De verkoopwagens van de visverkopers zijn bovendien makkelijker te verplaatsen dan de marktkramen van andere ondernemers die ervoor in de plaats komen en ook voor versmalling zorgen. De marktlieden willen graag meedenken, maar er moet ook rekening gehouden worden met de rechten van de ondernemers”, stelt de advocaat.

Burgemeester Peter van der Velden luistert naar de ondernemers, maar is zich er ook van bewust dat de huidige situatie aangepakt moet worden. “We moeten een zekere voortgang behouden in het dossier. Daar hebben de ondernemers ook behoefte aan. Tegelijkertijd moeten we met elkaar in gesprek blijven. Er is nog genoeg te doen”, zegt hij.

De opkomst was groot bij de bijeenkomst over de toekomst van de markt. (Foto: Roeland van Wely)

Economie Leiden Maatschappij Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×