gemeentehuis Voorschoten
In het gemeentehuis vangt Voorschoten ook nog 109 Oekraïense vluchtelingen op. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschoten vreest spreidingswet (nog) niet

Dat er met de nieuwe spreidingswet een verhoging van de opvang van asielzoekers komt, is wel zeker, weet de Voorschotense wethouder Hans van der Elst. “Maar we vangen al ruim driehonderd statushouders, asielzoekers en vluchtelingen op. Daarnaast moeten we ook 69 asielzoekers huisvesten. Dat is al bekend sinds maart 2023 en daar werken we hard aan. Veel meer zal er met deze wet dus niet bij komen, want voor een klein dorp doen we al heel veel.”

Zoals bekend is, worden in hotel De Gouden Leeuw van Van der Valk al tweehonderd asielzoekers opgevangen. Het gaat om groepen mensen die al een verblijfsvergunning hebben, maar niet aan Voorschoten gebonden zijn en ook om zogenoemde na-reizigers. Zij wachten op een huis in een andere gemeente of ze staan op een lijst en weten nog helemaal niet aan welke gemeente ze toegewezen worden. Van der Elst: “Voor statushouders was er gek genoeg geen wettelijke verplichting vanuit het Rijk, maar wij hebben deze mensen wel opgevangen.”

In het gemeentehuis vangt Voorschoten ook nog 109 Oekraïense vluchtelingen op. “En dat is meer dan onze taakstelling”, vertelt de wethouder. “Daarnaast wordt nog een tiental vluchtelingen bij particulieren opgevangen.”

Wethouder Hans van der Elst over de gevolgen van de Spreidingswet voor de gemeente Voorschoten.

De wethouder kan nog geen nieuwe, definitieve aantallen bekend maken voor de opvang van asielzoekers. “Als het goed is, wordt dat vandaag of woensdagochtend bekend gemaakt. Daar wachten we nu op. Maar met deze nieuwe wet is er nu tenminste een wettelijke grondslag voor de opvang, want er is natuurlijk wel een  probleem. Die noodzaak heeft Voorschoten echter al lang gezien en wij zijn al een tijdje in gesprek met buurgemeenten: hoe kunnen we elkaar helpen?”

De opgave blijft wel groot, want alle gemeenten hebben te maken met te weinig opvangcapaciteit. Dat heeft te maken met de toestroom van mensen die een dak boven hun hoofd zoeken. “En dat is iets waar we als gemeente sowieso niet over gaan, maar wij mogen een en ander wel uitvoeren en de problemen oplossen.”

Van der Elst wil ook nog wel even kwijt hoe al die vluchtelingen wonen. “Denk niet dat deze mensen in sociale huurwoningen wonen. Het zijn slaapplekken met gedeelde keukens en badkamers. Vaak verblijven mensen op één kamer met anderen die ze vaak niet eens kennen.”

Doet Voorschoten dan al genoeg? “Dat is vanuit de spreidingswet waarschijnlijk niet zo maar we doen wel al van alles”, zegt Van der Elst. “Voorschoten is in ieder geval niet een gemeente die de andere kant op kijkt want die zijn er ook in Nederland.”

Maatschappij Politiek Voorschoten Spreidingswet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×