'Zicht op Leiderdorp' van Jan van Goyen, dat deze week wordt geveild in New York. (Foto: Sotheby's)

'Zicht op Leiderdorp' van Jan van Goyen wordt geveild in New York

Het schilderij ‘Zicht op Leiderdorp’ van de zeventiende-eeuwse schilder Jan van Goyen wordt op 1 februari in New York geveild. Dit heeft Ruben Vecht van het internationale veilinghuis Sotheby’s laten weten. De geschatte waarde van het schilderij bedraagt 15.000 tot 20.000 dollar.

Op het olieverfpaneel uit 1628 heeft de schilder (1596-1656) het zeventiende-eeuwse Leiderdorp afgebeeld. De Dorpskerk, die vandaag de dag nog overeind staat, is duidelijk te herkennen. In 2020 werd het vierhonderdjarig bestaan van de kerk nog gevierd. Op het moment van schilderen moet de kerk dus net een paar jaar in gebruik zijn geweest. Jan van Goyen was een tijdgenoot van Rembrandt. Evenals Rembrandt, werd hij geboren in Leiden. Later vestigde hij zich in Den Haag, waar hij ook overleed.

“Van Goyen heeft op zijn kenmerkende wijze met een snelle toets de compositie uitgezet en in de lucht zijn zelfs de penseelstreken van de meester nog zichtbaar”, zo zegt Vecht. “Door middel van de lage horizon en de licht-donkerpartijen heeft de schilder ruimte en diepte gecreëerd. Al met al is het een knap werk dat erg typerend is voor Jan Van Goyen. En extra leuk is het dat het ons iets leert over het Leiderdorp van weleer.”

Het schilderij bevindt zich momenteel in een privécollectie in de Verenigde Staten. Dat roept de vraag op of het niet terug moet naar het land van de schilder en het, bijvoorbeeld, een plek in Museum de Lakenhal zou moeten krijgen. Ruben Vecht: “Dat zou een heel mooie bestemming zijn, maar het is maar net hoe je ernaar kijkt. Een schilderij van een oude Hollandse Meester wordt ook vaak gezien als reclame voor Nederland, dus uit dat oogpunt is het prima als het juist in het buitenland is te zien.”

Roeiboten
De New Yorkse veiling van deze week is onderdeel van de zogenoemde Masters Week van Sotherby’s waarin elk jaar ‘de top van de internationale kunstmarkt wordt aangeboden’. De volledige titel van het werk van Van Goyen is: ‘Zicht op Leiderdorp, met roeiboten op de rivier en de Dorpskerk in de verte’. Het schilderij heeft een grootte van 34,3 x 54 cm. Linksonder is het gesigneerd en gedateerd: OIEN 1628.

Cultuur Economie Leiden Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×