Een van de agendapunten van de veiligheidsregio. (Foto: VRHM)

Veiligheidsregio gaat meer doen om stalbranden te voorkomen

Met de slagzin ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft’ heeft de Veiligheidsregio Hollands Midden haar beknopte beleidsplan voor 2024-2027 gepresenteerd. Leidse gemeenteraadsleden konden afgelopen donderdag tijdens een vergadering hun wensen en bedenkingen doorgeven. Zo kreeg de de Partij voor de Dieren de toezegging dat er meer aandacht komt voor het voorkomen van stalbranden.

De Veiligheidsregio Hollands Midden telt 18 gemeenten, waaronder Leiden, en 820.000 inwoners. Taken zijn het in standhouden van een meldkamer voor calamiteiten, brandweerzorg, crisisbeheersing en het verlenen van geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen. Zitting in het bestuur van de veiligheidsregio is voorbehouden aan burgemeesters van de deelnemende gemeenten. Elke burgemeester vraagt in principe aan de eigen gemeenteraad of er nog wensen of bedenkingen zijn wat betreft het beleidsplan van de veiligheidsregio voor de komende periode.

PvdD-raadslid Laura Delver en burgemeester Peter van der Velden over de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Beperkte invloed
Doordat gemeenteraadsleden zelf geen zitting hebben in het bestuur van de Veiligheidsregio was het voor de raadsleden enigszins lastig om zich een mening te vormen over het beleidsplan. Elke burgemeester hoeft over het beleidsplan slechts te overleggen met de eigen gemeenteraad dat bewust nog geen uitgewerkt plan is, maar de vorm heeft van een vrij summiere agenda met vooral veel kleurrijke plaatjes. De twaalf opgaven die zich de Veiligheidsregio zich heeft gesteld, zijn bovendien breed geformuleerd. Denk aan: ‘Wij zijn en blijven paraat’ en ‘Wij hebben vakbekwame brandweercollega’s’.

IJsbrand Olthof van D66 wees bij de presentatie van het beleidsplan dan ook op het beleidsplan van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Met 53 bladzijden en minder plaatjes geeft dat beleidsplan volgens hem gemeenteraadsleden meer zicht op wat de veiligheidsregio de komende vier jaar van plan is.

De Veiligheidsregio Holland Midden is echter vrij om zelf de vorm van het beleidsplan te bepalen. “Een niet uitgewerkt plan komt de wendbaarheid juist ten goede en dat is volgens de VRHM handig wanneer zich onverwachtse omstandigheden voordoen”, zegt directeur en Regionaal Commandant Brandweer Hollands Midden Hans Zuidijk.

Stallen
Laura Delver van de Partij voor de Dieren was na de vergadering opgetogen: “We hebben de toezegging gekregen dat er controles gaan plaats vinden op de brandveiligheid van veestallen. Vooral voor bestaande stallen is de regelgeving wat betreft brandveiligheid erg beperkt. Er hangen vaak niet eens rookmelders.” In 2022 kwamen in Nederland nog ruim 130.000 dieren als gevolg van een stalbrand om het leven.

Agendapunt: ‘Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid’ (Foto: VRHM)

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×