Het voormalige ANWB-gebouw. (Video: Omroep West en foto: ABB Bouwgroep)

Den Haag trekt fel van leer over woningbouwplannen ANWB-terrein: 'Vertrouw onze inwoners'

“We zijn niet tegen de herontwikkeling, maar we hebben wel onze zorgen.” Zo sprak de Haagse wethouder Robert van Asten (D66) in bij de Wassenaarse gemeenteraad over woningbouw op het ANWB-terrein. De Wassenaarse raad stelde een besluit over de plannen uit; ze willen opnieuw praten over de plannen.

Er is volgens Hart voor Wassenaar-fractievoorzitter Henri Hendrickx méér informatie nodig en er zijn twijfels over de bouwplannen. Een flinke meerderheid van de raad was het daarmee eens. Zodoende werd de besluitvorming uitgesteld, en gaat het plan terug naar de tekentafel.

“U gaat dus later een besluit nemen”, opende Van Asten zijn inspreekmoment. Hij richtte zich vervolgens tot de raadsleden: “We willen u vragen om in het vervolg een ruim inspraakproces te hanteren voor onze bewoners in Benoordenhout. Vertrouw onze bewoners daarin, zij kunnen de bouwplannen echt beter maken.”

Geen verrassing
Dat de Haagse wethouder Van Asten kwam inspreken is overigens geen verrassing, ondanks dat hij het in eerste instantie zelf niet zag zitten. Vorige week kreeg hij nog van een meerderheid in de Haagse raad de opdracht om in te spreken, om de belangen van de Hagenaren over te brengen in Wassenaar.

Want, zo luidde de kritiek, de komst van die woningen zou een te grote druk leveren op de leefbaarheid van het aangrenzende Haagse Benoordenhout. Er is onvoldoende nagedacht over de voorzieningen, de verkeersdruk en daarnaast is ook de hoogte van de ingetekende panden te hoog. Het is iets waar, volgens bewonersvereniging HAC en wethouder Van Asten, vooral de Hagenaren last van hebben, en niet de Wassenaarders. De woontorens op het ANWB-terrein kunnen tot vijftig meter hoog worden.

Maar, de Wassenaarse raad gaf dus zelf te kennen meer tijd nodig te hebben voor een besluit over het bouwplan. Dat zorgt in elk geval voor veel vreugde bij bewonersvereniging HAC. “De vraag nu is niet om de plannen te stoppen, maar om even zes tot negen maanden te nemen om een dialoog te starten. Dat is ook onze inzet”, vertelt voorzitter Eric Kahle tijdens zijn inspraakmoment.

En dat, zo blijkt dus, lijkt toch te kunnen gebeuren. “Het blijft nog wel even spannend, maar er is wel meer ruimte ontstaan”, vertelt Kahle na de raadsvergadering. “We hopen echt dat de wethouder en de projectontwikkelaar nu met ons in gesprek gaan, om zo met ons aan een beter plan te werken.”

Het is de bedoeling om een deel van de inmiddels lege kantoren op het terrein te slopen om plek te maken voor nieuwbouw. Zo zou ruimte ontstaan voor vierhonderd woningen. De bouwhoogte zou ongeveer 35 meter worden, met een uitschieter naar 47 meter.

Wethouder Bloemendaal (D66) krijgt in elk geval wel de opdracht van de gemeenteraad om in twee weken nieuwe plannen uit te werken. De hoogte van de gebouwen (bijna 50 meter) moet omlaag en de bewoners moeten méér inspraak gaan krijgen. “Ook omdat we dan een keuze krijgen”, zegt Ben Paulides van de Democratische Liberalen Wassenaar.
“De komende weken ga ik met de projectontwikkelaar en de staf aan de slag om te komen met plannen waar we het dan over kunnen hebben”, vertelt de wethouder vervolgens na afloop van de raadsvergadering.

Besluit uitgesteld
Het idee is dan om in de komende weken te komen met extra schetsen. Zodat de gemeenteraad vervolgens plannen kan gaan vergelijken. Het besluit om de bouwplannen niet te bespreken tijdens de raadsvergadering, zorgt ervoor dat de plannen opnieuw in een commissievergadering moeten worden besproken. Dan wordt bijvoorbeeld ook gesproken over een aangepaste hoogte van de woontorens in de bouwplannen. Dat debat vindt plaats op 12 of 13 februari.

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×