(Foto: Chris de Waard)

Gemeente Leiden heeft plannen klaar voor invulling Vlietzone-Midden

Tussen de nieuwe schaatshal en de rioolwaterzuivering aan de Voorschoterweg, wordt het overgebleven deel van het gebied dat bij de gemeente als ‘Vlietzone-Midden’ te boek staat over enkele jaren ingevuld als bedrijventerrein. Ook de gemeentewerf die nu nog aan de Admiraal Banckertweg op bedrijventerrein De Waard is gevestigd, verhuist erheen, net als de bestaande werf naast het dierenasiel aan de Kenauweg in de Stevenshof. Aan de Kenauweg komt een duurzaamheidsplein, inclusief tweede milieustraat.

Naast de schaatshal komt ook een flinke vijver met in het midden een eilandje. “Het is nodig als watercompensatie, maar het wordt ook echt een bijzonder natuurgebiedje”, zegt wethouder Fleur Spijker. Naast de nieuwe gemeente is er in het 25.000 vierkante meter tellende gebied flink wat ruimte ingetekend voor een extra 500Kv verdeelstation van Liander. Dat moet niet alleen het nieuwe bedrijventerrein van stroom gaan voorzien, maar ook zorgen voor de levering van voldoende elektriciteit aan bewoners en bedrijven in Leiden-Zuidwest, de Lammenschansdriehoek en Voorschoten. Voor dat gebied geldt bij Liander momenteel ‘code oranje’. Dat betekent dat uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening nu niet is gegarandeerd.

Wethouder Fleur Spijker over de verplaatsing van de gemeentewerf naar de Voorschoterweg.

Op het terrein is ook ruimte ingetekend voor nieuwe bedrijven. In Vlietzone-Midden komt vooral plek voor bedrijven in de hogere milieucategorie. Dat zijn dus bedrijven die meer overlast veroorzaken, maar omdat er niet gewoond wordt rond het terrein, kunnen ze er een plek krijgen. Ook komen er in het gebied maximaal 170 openbare parkeerplaatsen. Door de schuifoperatie komt ook op De Waard ruimte vrij voor nieuwe bedrijven. Daar gaat het om ruim 13.000 vierkante meter. Om het bedrijventerrein te kunnen realiseren, moeten er bomen in het midden van het gebied worden gekapt. Het groen aan de randen van het gebied wordt daarom versterkt.

Voor de verenigingen in het gebied is een oplossing voorhanden, zoals voor Jeugddorp Leiden. Dat krijgt definitief een nieuwe plek bij Leiden Atletiek in de Leidse Hout. Het gebouw van de LCKV kan blijven staan. “Het wordt voornamelijk gebruikt voor opslag, dus dat past wel bij het bedrijventerrein”, zegt Spijker daarover. Hardloopvereniging Leiden Road Runners Club krijgt een nieuwe plek aan de andere kant van het gebied, naast het buitenzwembad. Op de plek waar nu nog het gebouw staat van postduivenvereniging De Blauwkras komt nieuwbouw. De gemeente hoopt dat De Blauwkras en de L.R.R.C. er samen gebruik van kunnen gaan maken, maar als dat niet lukt moeten de duivenliefhebbers plaatsmaken en zelf een andere locatie vinden. Dat laatste geldt sowieso voor alle andere organisaties op het terrein. Daaronder bijvoorbeeld enkele motorclubs.

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×