Informatieavond maatschappelijke opvang van Stichting De Binnenvest
In een goed gevulde zaal in gebouw Nieuwe Energie werden de omwonenden bijgepraat. (Foto: Chris de Waard)

Buurt en gemeente vinden nieuwbouw maatschappelijke opvang in Energiepark vooral spannend

De nieuwbouw voor de maatschappelijke opvang van Stichting De Binnenvest die over enkele jaren de huidige dak- en thuislozenopvang aan het Papegaaisbolwerk moet vervangen, houdt de gemoederen in de buurt flink bezig. Dinsdagavond hield de gemeente Leiden samen met de betrokken wijkverenigingen, de politie en De Binnenvest een informatieavond over de geplande bouw rond de Unipercentrale in het Energiepark.

In een goed gevulde zaal in gebouw Nieuwe Energie werden de omwonenden bijgepraat. Ook werden de eerste schetsontwerpen van de nieuwe maatschappelijke opvang getoond. Die gaat, in tegenstelling tot de huidige opvang, echt deel uitmaken van de nieuwe woonwijk die in het Energiepark wordt gerealiseerd. Nu is de opvang nog een beetje weggemoffeld in een hoek aan het water van de Maresingel. Dat wordt straks anders.

Woonwijk
De opvang moet echt deel gaan uitmaken van de woonwijk. Daarbij moet overlast van de cliënten van De Binnenvest zoveel mogelijk worden voorkomen, maar wordt ook de verbinding gezocht. Bijvoorbeeld met een buurthuiskamer waar omwonenden laagdrempelig informatie kunnen krijgen of zaken kunnen bespreken die minder goed gaan.

De nieuwbouw van de maatschappelijke opvang krijgt zoveel mogelijk voordeuren op de begane grond. Zo wordt voorkomen dat er een grote centrale ingang komt waar alle cliënten gebruik van moeten maken. Ook moet de begane grond levendigheid uitstralen. Daar zijn woonfuncties gepland, zodat er automatisch sociale controle is op de omgeving omdat mensen bijvoorbeeld vanuit een keuken naar buiten kijken. Slaapkamers worden op de verdiepingen gerealiseerd, zo is de bedoeling. Want die zijn overdag niet in gebruik en ’s nachts zijn de gordijnen dicht.

Om overlast op straat te voorkomen krijgt de nieuwbouw vooral vrij strakke gevels zonder nisjes waar mensen kunnen rondhangen of zelfs een slaapplek kunnen vinden. Om diezelfde reden is eerder ook al een straatje tussen de opvang en de nieuwe woningen uit de plannen geschrapt. “Dat is echt te danken aan de inspraak uit de buurt”, zegt bestuurslid Gerdien Raap van de wijkvereniging Noordvest-Molenbuurt. Overigens gaat volgens omwonenden ook hier niet alles goed met de participatie, zo bleek tijdens de infoavond.

Inspraak
“Er zijn momenteel issues met het participatieplatform”, zegt Raap. Die gaan over de zeggenschap van het platform. Er mag wel worden meegepraat over de inrichting van het gebied, maar niet over de nieuwe maatschappelijke opvang.

Omwonenden zijn sowieso niet allemaal gelukkig met de opvang in hun buurt. Zo vertelt een stel uit Groenoord dat ze veel meer overlast hebben van de daklozenopvang sinds het hek van de dam is. Dat is de dam van de energiecentrale waar het hek enkele jaren geleden is verwijderd om een open fietsroute naar het centrum mogelijk te maken. Maar die open route werkt dus ook de andere kant op.

Overlast
“Ik weet niet eens of ik wel durf te zeggen waar we allemaal last van hebben”, zegt Karin die uitkijkt op de Driemanschapskade die van de Maresingel naar de Willem de Zwijgerlaan loopt. “Het is echt van alles. Dealen, alcohol- en drugsmisbruik, schreeuwen, bedreigingen, wapens verstoppen, uitwerpselen en zelfs seks. Wat eigenlijk niet.” De oplossing heeft ze ook wel. “Het hek moet weer dicht.”

Wethouder Terpstra die de avond opende staat wel open voor de klachten over overlast. “Wat ik sowieso meeneem van deze avond is de overlast die wordt veroorzaakt door mensen die weggestuurd worden bij de opvang. Die zorgen ook voor overlast, maar komen niet altijd in de cijfers terecht, omdat ze niet direct aan De Binnenvest te koppelen zijn.”

Slaapkamer
In de nieuwe maatschappelijke opvang is net als nu plek voor ongeveer vijftig cliënten. Wel wordt het een heel ander soort gebouw. “Nu hebben we echt geen prikkelarme omgeving voor de mensen die we opvangen”, noemt manager Saskia America van De Binnenvest als voorbeeld. “Dat wordt straks veel beter.” Ook is er straks voor iedereen een eigen slaapkamer, terwijl de opgevangen dak- en thuislozen nu nog met twee of meer mensen op één kamer slapen. “En dat zijn dus vaak mensen die elkaar helemaal niet kennen.”

Voor dakloze jongeren komt al eerder een nieuwe oplossing. In maart opent in de voormalige bed-bad-broodopvang aan het Maansteenpad in de Hoge Mors een opvanglocatie waar De Binnenvest vijftien jongeren gaat opvangen. “Die hoeven dan niet meer naar het Papegaaisbolwerk”, vertelt America. Dat is vooral voor die jongeren zelf veel beter. Nu komen ze terecht tussen soms ‘zware gevallen’ en worden ook regelmatig geronseld door doorgewinterde daklozen en belanden daardoor in de criminaliteit.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×