Vanaf begin dit jaar zijn nieuwe regels ingegaan die misstanden moeten voorkomen. (Foto: Reanne van Kleef)

Oegstgeest wil deur-aan-deurverkoop aan banden leggen

De gemeente Oegstgeest gaat onderzoeken hoe opgetreden kan worden tegen opdringerige deur-aan-deurverkopers. Een voorstel hiertoe werd donderdag aangenomen door de gemeenteraad. “Het gaat hier niet over collectes”, zegt initiatiefnemer Tobias van der Hoeven (CDA). “Maar echt over aanbieders van bijvoorbeeld energiecontracten die mensen op slinkse wijze aan dure contracten proberen te helpen.”

Het liefst wil Van der Hoeven dat het grote commerciële partijen helemaal verboden wordt gemaakt om in Oegstgeest hun diensten aan de deur aan te bieden. “Maar dat heeft juridisch nog wat haken en ogen.” Een voorstel om de huis-aan-huisverkoop te verbieden door middel van een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) werd dus niet ingediend, maar een verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken hoe de praktijk aan banden gelegd kan worden wél.

Tobias van der Hoeven (CDA) in gesprek over het aan banden leggen van opdringerige deur-aan-deurverkoop.

Irritant
“Mensen worden op een onbewaakt moment overvallen”, zegt Van der Hoeven over de deur-aan-deurverkoop. “Wij denken dat dat ongewenst is voor de samenleving. Het heeft vooral nadelen en is bovenal irritant.” De andere partijen in de gemeenteraad herkennen zich in het probleem. Het voorstel van het CDA werd dan ook unaniem aangenomen.

“Partijen kunnen er onderling nog een beetje over verschillen in hoe ver je moet gaan in het aan banden leggen. Daarom hebben we aan de gemeenteraad gevraagd om samen uit te spreken dat we het onwenselijk vinden en dan is het daarna aan het college om uit te zoeken hoe we dat verder kunnen beperken”, zegt Van der Hoeven.

Overigens wordt er ook landelijk aandacht besteed aan de kwestie. Vanaf begin dit jaar zijn nieuwe regels ingegaan die misstanden moeten voorkomen. Zo is het voortaan verboden om aan de deur mensen direct een contract te laten ondertekenen. De consument mag nog wel een voorstel krijgen, maar moet minstens drie dagen de tijd krijgen om erover na te denken. Hier bovenop geldt ook het al eerder bestaande herroepingsrecht van 14 dagen.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×