De nieuwe locatie is nodig omdat twee van de huidige opvangplekken eind dit jaar wegvallen. (Archieffoto: Chris de Waard)

Deel Oekraïense vluchtelingen verhuist naar Witte Rozenstraat

De gemeente Leiden heeft een nieuwe opvanglocatie gevonden voor Oekraïense vluchtelingen. In het voormalig verzorgingstehuis Groenhoven van Topaz aan de Witte Rozenstraat kunnen vanaf halverwege dit jaar zo’n honderd mensen opgevangen worden. De nieuwe locatie is nodig omdat twee van de huidige opvangplekken aan het eind van het jaar niet meer beschikbaar zijn.

Het gaat om het pand aan de Witte Rozenstraat 2. De gemeente heeft Topaz, die nog altijd eigenaar van het gebouw is, bereid gevonden de begane grond en de eerste verdieping tot en met eind 2025 te verhuren voor het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen. In totaal zijn er daarvoor 49 kamers beschikbaar en ook een keuken en verschillende huiskamers. Momenteel worden de tweede en derde verdieping van het gebouw gebruikt als huisvesting voor zorgmedewerkers van Topaz. Ook is er een huisarts in het pand gevestigd. Deze blijven beide, laat het gemeentebestuur weten.

De gemeente was op zoek naar in totaal 230 opvangplekken als vervanging van de opvanglocaties aan de Schipholweg en het Stationsplein. Naast de locatie aan de Witte Rozenstraat heeft de gemeente nog een locatie op het oog. Welke dat is wil de gemeente nog niet zeggen. Er wordt later deze maand een beslissing over genomen.

Nieuwbouw
Het pand aan de Witte Rozenstraat staat al geruime tijd op nominatie om gesloopt en vervangen te worden voor een nieuw verzorgingstehuis. Het voormalige verzorgingstehuis sloot in 2019. Sinds 2021 werd het gebouw gebruikt als tijdelijke vervanging voor verzorgingstehuis Foreschate uit Voorschoten, omdat ook dat pand aan vervanging toe was.

De gemeente Leiden vangt momenteel rond de zeshonderd vluchtelingen uit Oekraïne op.

 

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×