Het ontwerp van Parel35 op het Waardkerkplein. (Impressies: OASA architecten)

Leidse raad torpedeert plan voor kubuswoning Waardkerkplein definitief

Het zat er al aan te komen dat de Leidse gemeenteraad de bouw van een kubuswoning op het Waardkerkplein in Leiden zou tegenhouden en donderdagavond gebeurde dat ook daadwerkelijk. Met alleen de stemmen van Studenten voor Leiden tegen, nam de raad een motie van de Partij Sleutelstad aan die het college opdraagt de grond die nodig is voor de bouw van de woning niet te verkopen. Daarmee is de bouw onmogelijk geworden.

Bij de bespreking van het voorstel van Partij Sleutelstad in de raadscommissie werd vorige week al duidelijk dat veel partijen ook niet wilden dat de woning op die plek wordt gebouwd. Hoewel niet iedereen is gecharmeerd van het ontwerp, was dat toch niet het belangrijkste argument om er tegen te zijn. Een gebrek aan participatie en informatievoorziening was dat wel. De buurt klaagt al jaren, zo lang spelen de plannen al, dat ze niet worden betrokken door de initiatiefnemers.

Dat bracht wethouder Terpstra er in 2022 al toe om aan te dringen op betere participatie, maar dat is uiteindelijk toch niet gebeurd. “Dat is echter geen reden om de vergunning te weigeren”, vertelde hij vorige week al in de commissievergadering. De gemeente kan de bouw op formele gronden dus eigenlijk niet meer tegenhouden. Daarom is nu door de raad aan de noodrem getrokken door de grondverkoop te blokkeren. “Het is natuurlijk jammer dat je het op deze manier moet doen, maar er waren geen andere opties meer”, zegt Thijs Vos die het voorstel indiende.

Fractievoorzitter Thijs Vos van Partij Sleutelstad over zijn aangenomen voorstel waarmee de bouw van Parel35 onmogelijk is gemaakt.

Andere partijen tillen ook zwaar aan de gebrekkige communicatie en participatie rond Parel 35 zoals het plan voor de kubuswoning heet. “Normaal zijn we als VVD wel van de parels, maar nu niet”, zei raadslid Tom Leest. “We steunen deze drastische maatregel, wegens gebrek aan draagvlak en ook omdat het maar om één woning gaat.” De Partij voor de Dieren vindt het daarnaast ook geen goed idee om openbare ruimte te privatiseren. “En toen bleek dat er ook bomen gekapt moeten worden, was het voor ons helemaal klaar”, zei raadslid Martine van Schaik.

De SP wil ook de Leidse Welstands- en Monumentencommissie wel eens onder de loep nemen. Die gaf een positief advies af over het bouwplan op deze plek. Dat is echter zo summier dat verschillende politieke partijen niet goed begrijpen waar dat advies op is gebaseerd. “Plan is op hoofdlijnen akkoord. De commissie is van mening dat deze sculpturale woning op deze locatie op zijn plaats is”, is zo ongeveer het hele advies. Er wordt verder alleen nog aandacht gevraagd voor het aanzien van de woning op lange termijn. Zo wordt om extra aandacht gevraagd voor de kwaliteit, zodat de woning niet snel veroudert.

 

Leiden Politiek Nieuwe Parels


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×