Een repetitie van Een vlinder van sneeuw door toneelgezelschap Onder Ons. (Foto: Onder Ons)

Nieuw toneelstuk van Onder Ons gaat over kleine gebeurtenissen met grote gevolgen

Dit jaar zet toneelvereniging Onder Ons het vernieuwende toneelstuk ‘Een vlinder van sneeuw’ op de planken. “Onder Ons speelt altijd iets anders, iets bijzonders”, vertelt regisseur Gideon Roggeveen bij Sleutelstad Cultuur.

“Ik hou van heldere taal en een vleugje absurdisme. Dit stuk gaat verder dan een goede tekst, het gaat om wat de personages doen en beleven. Dat triggerde me direct”, vertelt Roggeveen. Toneelschrijfster Jannemieke Caspers gaf zichzelf bij het schrijven de opdracht om een begrijpelijk verhaal neer te zetten dat nu eens niet traditioneel van a naar b gaat, maar gewoon allerhande gebeurtenissen volgt.

Volgens acteur Chris Flinterman is dat de kern. “Je ervaart de Chinese zegswijze, dat als ergens een vlinder met een vleugel slaat, dat aan de andere kant van de aarde een orkaan kan veroorzaken.” Acteur Marten Venema bevestigt dat. “Het begint met een soort begrafenisscene, waarbij de begrafenisondernemer opeens wordt aangevallen, dat is raar, en dan nemen vertellers je mee langs allemaal verschillende scenes, en worden dingen langzaam duidelijker.”

Er zitten bijna veertig rollen in het stuk. Elke acteur speelt er dan ook meerdere. Er speelt zelfs ‘een massa mensen’ in. Roggeveen heeft als regisseur dan ook bijzondere dingen kunnen doen. Hij verbeeldde de massa mensen door een groep acteurs met elkaar te verbinden en als een groot organisme over het toneel te laten bewegen.

Een vlinder van sneeuw wordt vijf keer gespeeld: op 9, 10 en 11 februari in Hazerswoude-Rijndijk in Pleyn ’68, en op zaterdag 17 februari tweemaal in de Nieuwplaatz in Leiden.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×