Treinongeluk Voorschoten
Wat hem vooral bijblijft, is de ronduit erbarmelijke staat van het gestrande treinstel. (Foto: John van der Tol)

John van der Tol maakt kans op Zilveren Camera met foto van treinongeluk Voorschoten

Met zijn unieke foto van een compleet vernietigd treinstel maakt journalist John van der Tol kans op een Zilveren Camera. De 39-jarige Alphenaar legde vorig jaar van dichtbij vast hoe groot de ravage was na het heftige treinongeluk in Voorschoten, waarbij een dode viel en tientallen mensen gewond raakten. Het is de eerste keer dat hij genomineerd is voor de prestigieuze fotoprijs.

Heel vet, vindt Van der Tol het feit dat hij één van de kanshebbers is. Hij heeft zijn foto ingezonden in de categorie nationaal nieuws. De nominatie noemt hij al winst op zich. “Binnen de fotojournalistiek is de Zilveren Camera echt wel een ding. Het zijn voornamelijk alleen maar grote namen die voorbijkomen. De afgelopen jaren ligt het kwaliteitsniveau van de genomineerden ontzettend hoog.”

Fotojournalist
De genomineerde foto van Van der Tol, die ruim twaalf jaar als (foto)journalist werkt voor onder meer Omroep West en al sinds 2003 vrijwilliger is bij de lokale omroep Studio Alphen, is een dag na het ongeluk in Voorschoten gemaakt. In de nacht van 3 op 4 april knalde een passagierstrein, en later ook nog een goederentrein, op een bouwkraan. De 65-jarige kraanmachinist kwam daarbij om het leven.

Normaal gesproken gaat hij altijd wel af op nieuwsgebeurtenissen in de regio die impact hebben. Helemaal als het wereldnieuws is, zoals in dit geval. Maar omdat hij er die bewuste dag zelf niet bij kan zijn, besluit hij de dag erna alsnog een kijkje te nemen. Hij neemt vooraf contact op met ProRail en krijgt van de spoorwegbeheerder toegang tot het met schermen afgesloten rampgebied.

Gewapend met zijn fotocamera en met veiligheidskleding inclusief helm, loopt hij tussen de treinwrakken in een weiland. “Vanaf de openbare weg was niet alles in detail te zien. Ik zag een totaal in elkaar gedeukt en verwoest treinstel, dat losgerukt was van de rest van de trein en in het weiland lag. Heel surrealistisch.”

Indrukwekkend
Wat hem vooral bijblijft, is de ronduit erbarmelijke staat van het gestrande treinstel. Dat komt ook duidelijk naar voren op zijn genomineerde foto. “Het gekke hieraan vind ik: we zien allemaal dat het een trein is, ook al zie je alleen maar een brok verwrongen staal. De kleuren van de NS zijn duidelijk herkenbaar. Verder is het een en al verwoesting. Zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Ter plekke realiseert Van der Tol zich dat hij iets heel bijzonders aan het vastleggen is. “In eerste instantie stond ik aan de andere kant van de trein, waar het glas er helemaal uit lag. Toen dacht ik al: wauw, dit is indrukwekkend. En het was ook heel surrealistisch dat ik tussen twee treinstellen stond van wat ooit één trein was. Zo in een weiland. En de wielen lagen in een sloot. Alles bij elkaar was het een grote ravage.”

Tragisch
Vanzelfsprekend is hij blij met het eindresultaat. “Al is het natuurlijk wel een tragisch en heftig verhaal”, zegt de geboren en getogen Alphenaar, die onlangs naar Nootdorp is verhuisd. “Bij dit soort gebeurtenissen sta je meestal op een afstandje, of met honderd andere fotografen. Dat was nu niet zo. En foto’s vanaf de zijlijn had ik overal al gezien, de media stonden er vol mee. Ik wilde meer dan dat. Daar heb ik op ingezet en dat lukte.”

Op 12-jarige leeftijd heeft Van der Tol al eens een Alphense fotowedstrijd gewonnen, met een zwart-witkiekje van de in zijn woonplaats gehuldigde Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent. De nominatie voor een Zilveren Camera voelt voor hem niet zozeer als erkenning. “Eerlijk is eerlijk, je moet ook een beetje mazzel hebben. Een dag eerder of later was het wellicht niet gelukt.”

Tot de genomineerden voor een Zilveren Camera behoren onder anderen ook David van Dam (Den Haag), Giedo van der Zwan (Den Haag) en Jill Streefland (Nootdorp). De winnaars worden op vrijdag 16 februari bekendgemaakt in het Hilversumse theater Gooiland.

Maatschappij Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×