Elke derde zaterdag van de maand is er een repaircafé in de Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Herenstraat. (Foto: Gerry van Bakel)

Motto Repair Café in Buurtontmoetingsplek Herenstraat: 'Weggooien kan altijd nog'

“Er gaat hier eigenlijk nooit iets weer kapot mee naar huis”, zegt buurtcoach Fransje Barnard die de scepter zwaait in de Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Herenstraat. Elke derde zaterdag is daar een Repair Café in het klein. “De vrijwilligers zijn het geheime wapen. Ons motto is: weggooien kan altijd nog.”

Vanaf 13.00 uur zijn mensen welkom op de derde zaterdag van de maand. Elektrische apparaten zijn wel de specialiteit van de vrijwilligers in de BOP. “Ze weten heel veel van elektriciteit”, zegt Barnard. “En een andere vrijwilliger is weer heel erg sterk en krijgt alles open. Dat is ook belangrijk. Samen lossen ze eigenlijk alles op.”

Gerry van Bakel in gesprek met Fransje Barnard en vrijwilliger Valentijn over het repair-café in de BOP aan de Herenstraat.

Verslaggever Gerry van Bakel nam de proef op de som toen haar Koreaanse rijstkoker het begaf. Barnard had al vaker een beetje opgeschept over haar technische vrijwilligers die alles kunnen maken waar een snoertje aan zit, dat ze het wel aandurfde. Zoals vrijwilliger Valentijn ook zegt: “Eerst doen we de stekker in het stopcontact om te kijken wat er eventueel nog wel of niet werkt. Daarna halen we de stroom eraf en schroeven we het apparaat open.”

Schokken
De stroom eraf halen voordat je zelf gaat knutselen aan bijvoorbeeld een rijstkoker is de tip van Valentijn. Hij is ook ervaringsdeskundige geeft hij toe. “Ik heb al de nodige schokken gehad.” Als de rijstkoker op zijn kop ligt en opengemaakt is, wordt er een wirwar aan draadjes zichtbaar. In alle kleuren van de regenboog. Minutieus worden alle elektrische draadjes nagelopen met een voltmeter. Net zolang totdat duidelijk is, waar er geen stroom meer loopt.

Het blijkt te gaan om een kapotte zekering. Zodra er weer een nieuwe in zit, werkt de rijstkoker naar behoren. Hij kookt weer rijst en vertelt in het Koreaans wat voor soort rijst er wordt gemaakt.

Merenwijk
Repareren van apparaten staat in de belangstelling. In de Leidse regio’s zijn er diverse Repair Cafés. Elke eerste zaterdag van de maand in Oegstgeest, elke tweede zaterdag in de Merenwijk een hele grote in het Huis van de Buurt Op Eigen Wieken. En dan natuurlijk elke derde zaterdag in de Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Herenstraat 61. Dus heb je een kapot apparaat, ga eerst eens even op één van deze plaatsen kijken. Weggooien kan immers altijd nog.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×