Kabelgoottegels zijn er nog niet in Leiden. Wel hier en daar particuliere aansluitingen. (Foto: Chris de Waard)

Leiden gaat kabelgoottegels soms toch toestaan

Wethouder Ashley North gaat een beetje overstag en wil kabelgoten voor het opladen van elektrische voertuigen soms toch toestaan. Eerder zag hij er niets in, bleek keer op keer na vragen van vooral het CDA die hier al vaak op aandrong. Maar inmiddels vindt hij dat in uitzonderlijke situaties maatwerk mogelijk is: “In specifieke situaties fungeert het faciliteren van kabelgoottegels als extra stimulans voor inwoners”, aldus North. Het gaat dan bijvoorbeeld op plekken waar geen laadpaal in de nabije omgeving kan worden geplaatst.

Als acceptabele afstand tot een laadpaal hanteert de gemeente 250 meter. Daarmee komt de dekkingsgraad in Leiden op 65 procent (stand 2020). Met meer dan 1.100 laadpunten in de openbare ruimte staat Leiden in de top drie van steden in Zuid-Holland en Zeeland.

Gelijkheidsbeginsel
Omdat toepassing van kabelgoottegels in een gemeente volgens de wethouder ook veel nadelen kent, blijft hij erbij dat het toepassen ervan op grote schaal verboden moet blijven. Die nadelen hebben te maken met zaken als juridische aansprakelijkheid, kosten van aanleg, oneerlijke concurrentie met commerciële aanbieders die zich dan mogelijk terugtrekken en ook verrommeling van de openbare ruimte. Ook het gelijkheidsbeginsel speelt een rol. Niet iedereen kan zo’n eigen aansluiting krijgen. Ook het claimen van parkeerplaatsen ziet de gemeente als risico en dus als reden om tegen het aanleggen op grote schaal te zijn.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×