Enkele tientallen middelbare scholieren kwamen op de dag af. (Foto: Hannelie Pretorius)

Universiteit Leiden wil meisjes overtuigen bètaopleiding te kiezen

Meer meisjes moeten een bètaopleiding volgen, vindt de Universiteit Leiden. Op de door de Verenigde Naties uitgeroepen Women and Girls in Science Day organiseerde de onderwijsinstelling vrijdag daarom een dag voor meisjes uit de bovenbouw van de middelbare school met vrouwelijke wetenschappers en studenten.

“Het is zeker niet waar dat vrouwen minder goed zijn in bètastudies. Ik hoop dat meisjes dat onthouden en lekker gaan studeren waar ze zelf zin in hebben”, zegt studentambassadeur Maxine Lelasseux.

Wereldwijd is ongeveer een op de drie bètawetenschappers vrouw. In Leiden geldt een vergelijkbaar percentage voor de opleidingen Informatica en Wiskunde. “Maar op de opleidingen Natuurkunde en Sterrenkunde is inmiddels bijna 50 procent van de studenten vrouw”, vertelt Lelasseux, die de dag medeorganiseert.

Studentambassadeur Maxine Lelasseux over Women And Girls In Science Day.

Inspireren
Op de middag waren enkele tientallen meisjes van middelbare scholen uit de regio afgekomen. Scholieren konden zichzelf aanmelden en deden dit zowel individueel als in groepjes. “We hopen ze te inspireren om ook een bètaopleiding te doen”, vertelt Lelasseux, die zelf Informatica studeert, een opleiding die nog wat achterloopt qua verhoudingen tussen de seksen. “Maar laat je daar niet door tegenhouden. Het aantal meisjes neemt steeds meer toe. En het is prima te doen, ook met zoveel jongens”, lacht ze.

Speeddates
Een paneldiscussie tussen vrouwelijke studenten en lezingen van vrouwelijke docenten werd afgewisseld met een quiz en speeddates tussen scholieren en studenten. Dit alles om twijfelende scholieren over de streep te trekken om bij de studiekeuze ook een bètaopleiding te overwegen.

Verdeeld over alle opleidingen is het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten aan de Universiteit Leiden ongeveer gelijk. Ongeveer een op de drie hoogleraren en mensen in hogere wetenschappelijke functies in Leiden is vrouw.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×