Karin Engels stopt na 31 jaar met haar speelgoedwinkel Bengels. (Foto: Robbert Beurse)

Karin Engels sluit speelgoedwinkel Bengels: 'Pensioenleeftijd ruim gehaald'

Nog een paar weken en dan sluit Bengels Speelgoed voorgoed de deuren. Oprichter Karin Engels heeft naar eigen zeggen ‘de pensioenleeftijd ruim gehaald’ en wil het rustiger aan gaan doen. Omdat ze geen opvolger kon vinden betekent dit het einde van haar winkel.

Na 31 jaar komt er op 1 maart 2024 een eind aan de bijzondere speelgoedzaak aan de Oude Rijn in het centrum van Leiden. “Het is een beetje een rommelige winkel, maar dat is juist goed. Dan moeten mensen creatief zijn en gaan ze actief op zoek naar iets leuks”, vertelt Engels terwijl ze tussen de volgestapelde planken met speelgoed staat.

Tweedehands
Engels begon de winkel als alternatief voor de gevestigde speelgoedhandels. “Ik wilde gerecycled speelgoed verkopen. Tweedehands dingen die er nog goed uitzien. En daar dan van leven”, vertelt ze. Haar idee bleek succesvol. Ruim dertig jaar later is er nog steeds ook gebruikt speelgoed in Bengels te vinden.

Compostbank
“Maar je moet meebewegen met de samenleving. Die vraagt om nieuw, maar wel duurzaam speelgoed. Dus die kant gaat het de laatste jaren steeds meer op. Maar we verkopen nog wel tweedehands speelgoed hoor”, zegt Engels. Aan haar klanten toont ze ondertussen trots een theesetje gemaakt van stro. “Honderd procent duurzaam. Als je ermee uitgespeeld bent kan het gewoon in de compostbak!”

Opvolger
Het is Engels niet gelukt om een opvolger voor haar speelgoedwinkel te vinden. “Eigenlijk begrijp ik dat wel. Mensen willen niet meer zoveel uur in de week werken, alle zorgen op hun schouders nemen, geen pensioen opbouwen, en als je ziek bent kun je je niet bij jezelf ziek melden. Dus het is bijna onmogelijk om zo’n winkeltje over te doen”, vertelt ze.

Internetwinkel
Vaste klanten van de winkel vinden het jammer. “Nu moeten we online op zoek naar duurzaam speelgoed. Terwijl ik juist in dit soort winkeltjes kom omdat ik een ‘gezonde weerstand’ tegen al die internetwinkels heb”, vertelt een van hen.

Engels is van plan om haar winkel op de laatste dag helemaal leeg te hebben. “Ik hoop alles te verkopen, maar waarschijnlijk lukt dat niet”, grapt Engels terwijl ze nog eens rondkijkt in de goedgevulde speelgoedwinkel. Wat overblijft doneert ze aan een goed doel. “Kinderen op speciale scholen die graag met al die ‘beestjes’ hier spelen krijgen een doosje. Of misschien iets doen met sinterklaas”, mijmert Engels.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×