Esther Schippers, Priska Zuber en Pauline Waskowiak doen onderzoek naar aantasting denkvermogen bij MS. (Foto: Gerry van Bakel)

Sleutelstad Gezond: vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar MS

Multiple sclerose oftewel MS is geen fatale ziekte meer, maar genezing is ook nog niet mogelijk. Medicatie, therapieën en een aangepaste leefstijl kunnen mensen met de aandoening MS helpen daarmee te leven. Ondertussen gaat het onderzoek door. In Sleutelstad Gezond deze maand twee onderzoekers die vrijwilligers oproepen mee te werken.

MS is een aandoening aan hersenen en ruggenmerg waarbij de isolatielaag rondom zenuwen ontstoken is, waardoor littekens ontstaan. En dat littekenweefsel tast de informatievoorziening aan in het zenuwstelsel waardoor mensen allerlei klachten krijgen. Zowel uitval van bijvoorbeeld een arm of een been of een vermindering van het denkvermogen.

Denkvermogen
Pauline Waskowiak doet promotie-onderzoek naar hoe MS het denkvermogen aantast en vooral hoe je dat beter kunt meten. Esther Schippers is scheikundige en werd zes jaar geleden gediagnosticeerd met MS. Nu werkt ze mee aan het onderzoek naar MS en helpt de andere onderzoekers met haar ervaringskennis.

Sleutelstad Gezond-presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel in gesprek met Esther Schippers en Pauline Waskowiak over hoe MS het denkvermogen aantast.

Het is lastig uitleggen wat MS doet met een mens omdat er zoveel verschillende uitingen en verschijnselen zijn. Waskowiak: “Dat komt ook omdat de ontstekingen op zoveel verschillende plaatsen in het ruggenmerg en de hersenen kunnen optreden. Wat de een ervaart, heeft een ander totaal geen last van.”

Uitval
Esther Schippers is onderzoeker met ervaringskennis. “Ik kreeg zes jaar geleden de diagnose. Ik had last van heel veel verschillende uitvalverschijnselen tegelijk en daarom ben ik vrij snel naar de huisarts gegaan. Ik had last van mijn ene been en mijn arm, mijn zicht was slecht en ik sprak met dubbele tong. Mijn vriend en ik waren daarom wel gealarmeerd, maar ik dacht zelf helemaal niet aan MS.”

Terugkijkend bedacht Schippers zich: “Ik was twee jaar geleden al heel erg moe, had al andere klachten. Zoals een ontsteking aan mijn evenwichtsorgaan. Naderhand was dat waarschijnlijk ook al MS.” De gevolgen waren enorm, niet alleen kon Schippers een aantal dingen niet meer, ze verloor ook haar baan. “De artsen konden me geen duidelijke prognose geven. En dat heb ik altijd geprobeerd positief te bekijken. Misschien gaat het bij mij wel beter dan je zou verwachten.”

Vrijwilligers gezocht
De Universiteit Leiden heeft een onderzoeksteam dat onderzoekt hoe MS het denkvermogen, de cognitieve vaardigheden aantast. Priska Zuber, Pauline Waskowiak en Esther Schippers zijn lid van het team.  Voor een deelonderzoek is het team op zoek naar vrijwilligers. Mensen tussen de 18 en 65 jaar, die zelf geen MS hebben. Het onderzoek neemt twee uur in beslag en vindt plaats in het LUMC. Het gaat om een neuropsychologsiche test en een MRI-scan, zonder contrastvloeistof. Aanmelden kan via werkgeheugen_studie@fsw.leidenuniv.nl. Meer informatie over onderzoek van het team is te vinden op hun website.

6 maart
Volgende uitzending van Sleutelstad Gezond is op woensdag 6 maart om 18.00 uur, te horen en te zien op Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1412 en Odido kanaal 820 en Sleutelstad.nl/TV. Het thema is dan wandelen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×