Wethouder Gebke van Gaal. (Foto: Gemeente Leiderdorp)

Leiderdorp heeft achterstand in huisvesten statushouders

De gemeente Leiderdorp heeft een achterstand in het huisvesten van statushouders. Dat laat wethouder Gebke van Gaal weten in een brief aan de gemeenteraad. Van de 61 statushouders die in 2023 een woning moesten krijgen, hebben er maar 33 daadwerkelijk een woning gekregen.

Dit half jaar moet Leiderdorp dus nog 26 statushouders extra huisvesten, bovenop de taakstelling van 29 die de gemeente heeft voor de eerste zes maanden van 2024. “In totaal moeten we voor 1 juli dus 55 statushouders huisvesten”, laat de gemeente weten. Dat vlot overigens nog niet erg. In januari is er één statushouder gehuisvest.

Taakstelling
Wethouder Gebke van Gaal: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat we ook onze statushouders op goede en zorgvuldige wijze een woning bieden. Tot en met 2022 heeft de gemeente altijd haar taakstelling kunnen invullen. In 2023 lukte het helaas niet om voldoende statushouders een huis te bieden, en hebben wij niet onze taakstelling volledig kunnen invullen. Dit komt met name doordat er te weinig huizen beschikbaar kwamen. Wij verkennen extra mogelijkheden om de achterstand van vorig jaar in 2024 in te halen en daarnaast de nieuwe taakstellingen van 2024 te behalen.” Van Gaal heeft goede hoop op dat dat lukt.

Tekort
Reden van de achterstand is het tekort aan sociale huurwoningen. Het aantal sociale huurwoningen dat is opgezegd en vrijgekomen was het afgelopen jaar aanzienlijk lager dan het jaar daarvoor. Deze vrijgekomen woningen moeten naast de reguliere woningzoekenden ook over de andere doelgroepen verdeeld worden. In 2023 was die verdeling als volgt: Van de 95 vrijgekomen woningen is 55 verhuurd aan reguliere woningzoekenden, 15 via Lokaal Maatwerk, 11 aan de ‘reguliere’ urgentiekandidaten en 7 aan statushouders. Zeven woningen gingen naar overige doelgroepen.

De gemeente gaat nu het contact met Rijnhart Wonen en Woonzorg Nederland intensiveren. Die laatste kan bijvoorbeeld kandidaten in de leeftijd van 55+ huisvesten als er tenminste geen nareizigers zijn. Verder onderzoekt de gemeente of er andere woningaanbieders zijn waarmee ze contact kunnen leggen. Tot slot wordt er gekeken of er in regionaal verband mogelijkheden zijn.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×