3 October Vereeniging lanceert speciaal jubileumlogo

In verband met de viering van 450 jaar Leidens Ontzet heeft de 3 October Vereeniging een embleem laten maken om de festiviteiten te markeren. “We hopen dat organisaties die  jubileumactiviteiten organiseren het allemaal gaan gebruiken”, zegt voorzitter Annette Los van de pr-commissie. “Dan hebben we een herkenbare uitstraling voor de stadsbrede viering van dit jubileum.”

2024 is voor Leiden en omstreken een bijzonder jaar. Op 3 oktober is het 450 jaar geleden dat de Spaanse belegeraar vertrok uit de omgeving van Leiden. Het beleg van Leiden begon op 30 oktober 1573 en heeft, inclusief een onderbreking van twee maanden, bijna een jaar geduurd. Deze strijd om de vrijheid heeft enorme gevolgen gehad voor de stad en voor de hele regio.

Noodmunten
De vormgeving van het beeldmerk is geïnspireerd op de noodmunten die tijdens de belegering in Leiden werden gebruikt. In de stad was tijdens het beleg gebrek aan alles. Er werden noodmunten geslagen, met daarop symbolen, zoals de Nederlandse leeuw met een speer in zijn klauw met daarbovenóp ‘de hoed van de vrijheid’.

“Bij de strijd die destijds voor de vrijheid is geleverd, staan we dit jaar voor de 450e keer stil. Dat doen we uitbundig en dat doen we plechtig”, zegt voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging. “We eten samen, we zingen, dansen, we vieren en herdenken. Onder de hoed van de vrijheid kunnen we samen nog minstens 450 jaar door.”

Kermis
Vanwege de speciale jubileumviering worden er dit jaar allerlei extra activiteiten georganiseerd. De regio wordt meer dan ooit betrokken bij Leidens Ontzet en de kermis duurt drie in plaats van twee dagen.

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×