(Foto: Omroep West)

Ongedierteprobleem knaagt: hoe moeten fastfoodketens rattenoverlast bestrijden?

Rattenbestrijders hebben niet de illusie dat het rattenprobleem bij de McDonald’s en KFC in Leiderdorp snel opgelost kan worden. Het werken met giftige bestrijdingsmiddelen is inmiddels verboden en dan blijven er voor ongediertebestrijdingsbedrijven weinig mogelijkheden over.

Alleen kisten met daarin lokaas en vallen mogen nog gebruikt worden. ‘Maar dan moeten die wel regelmatig geleegd worden en moeten er geen andere voedselbronnen in de buurt zijn”, zegt een bestrijdingsbedrijf tegen Omroep West. Dat laatste is juist het probleem in Leiderdorp. Veel mensen gooien hun afval op straat in plaats van in de prullenbak.

Gif
“We hebben te maken met onwijs strenge regels”, zegt Jelle Gravenkamp van ABC Ongedierte in Den Haag. “Met gif zou je in één keer een grotere populatie ratten kunnen bestrijden, maar dat mag niet meer.” Ook Hans van Ruyven van Beestjes Kwijt in Leiden zegt dat de grote hoeveelheid regels het moeilijk maakt voor de bestrijders. “Maar ik denk dat het stiekem nog wel veel gebruikt wordt”, zegt hij. Beide rattenvangers betwijfelen overigens of gif überhaupt de oplossing is voor het rattenprobleem bij McDonald’s en KFC in Leiderdorp.

“Zolang ze voedsel kunnen vinden, zullen er ratten zijn. Het enige wat je dan kan doen is de omgeving goed schoonhouden”, zegt Ruyven. “Je kan goede intenties hebben met een veegploeg en vuilnisbakken, maar als mensen hun eten op straat gooien blijven de ratten komen.” McDonald’s benadrukte al eerder dat een gezamenlijke aanpak de enige oplossing is. “We hebben een fulltime medewerker in dienst om buiten de boel schoon te houden, maar die werkt alleen op ons terrein en niet ’s nachts.”

Binnen
“Je moet echt zorgen dat je hun eten en hun schuilplaatsen wegneemt”, zegt ook Jelle Gravenkamp van ABC Ongedierte. Dat er nu geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt mogen worden, heeft geen invloed op de hoeveelheid ratten bij fastfoodrestaurants denkt hij. “Toen ik zelf een jaar of acht geleden weleens bij de McDonald’s aan de Escamplaan in Den Haag kwam, zag je daar ook ratten en toen mochten er nog bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Het is net als met de vuilniszakken die soms naast afvalcontainers worden geplaatst: daar komt ook ongedierte op af.”

Gravenkamp denkt niet dat de ratten snel binnen zullen komen bij fastfoodrestaurants. “Dat heeft te maken met hoe gebouwen gemaakt zijn. Die zijn allemaal vrij nieuw dus daar zullen over het algemeen weinig gaten in zitten waar ze doorheen kunnen.”

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×