(Foto: Hecht GGD Leiden)

GGD-onderzoek naar veranderende seksualiteit van jongeren

Uit onderzoek van Hecht GGD Hollands Midden, Rutgers en Soa Aids Nederland naar de seksuele gewoonten van jongeren onder de 25 jaar, is een aantal opvallende trends naar voren gekomen. Volgens het rapport van hebben jongeren op steeds latere leeftijd seks, maar ervaren ze er wel veel plezier aan. Bovendien accepteren jongeren meer diversiteit in seksualiteit dan voorheen.

Het onderzoek, dat gebaseerd is op gegevens van 3.290 respondenten in de regio Hollands Midden, laat zien dat jongeren gemiddeld 18,8 jaar zijn als ze aan seks beginnen. In 2017 was dit nog 18,2 jaar. Dat jongeren later aan seks beginnen doet echter niet af aan het plezier dat ze er naar eigen zeggen aan beleven. Tachtig procent van de jongeren zegt erg te genieten van seks, en negentig procent voelde zich fijn tijdens seks met hun meest recente sekspartner.

Seksuele diversiteit
Ondanks het feit dat de acceptatie van seksuele diversiteit toeneemt, zijn er ook nog altijd jongeren die negatief staan tegenover bijvoorbeeld homoseksualiteit of andere uitingen van diversiteit.

Grensoverschrijdend
Het aantal jongeren dat seksuele grensoverschrijding heeft ervaren, is gestegen. Bij jongens ging het tussen 2017 en 2023 van elf naar 29 procent in 2017. Bij meisjes van 43 procent naar 68 procent.

Anticonceptie
Het gebruik van anticonceptie is afgenomen. In 2017 gebruikte 14 procent van de meiden geen anticonceptie, in 2023 was dat 16,7 procent. Dat kan leiden tot ongewenste  zwangerschappen en ook het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen neemt toe. Er is dus ruimte voor verbetering wat betreft seksuele voorlichting en het bespreken van seksuele gezondheid. Gemiddeld geven jongeren slechts een magere 5,8 als rapportcijfer voor de seksuele voorlichting op school. Velen geven aan behoefte te hebben aan meer lessen over diverse aspecten van seksualiteit. Het onderzoek benadrukt dan ook het belang van goede educatie en open communicatie over seksualiteit om de gezondheid en het welzijn van jongeren te waarborgen.

Overigens verschillende de cijfers per voorbehoedsmiddel wel enigszins. Zo is het spiraalgebruik toegenomen, het pilgebruik gelijk gebleven en het condoomgebruik gedaald. De combinatie van pil en condoom samen is eveneens gedaald.

Orgasmekloof
Opvallend is verder de zogenaamde ‘orgasmekloof’. Dit begrip verwijst naar het feit dat aanzienlijk minder meiden dan jongens een orgasme bereikten tijdens seks met hun laatste partner. Tachtig procent van de jongens zegt altijd of meestal een orgasme te bereiken, terwijl dat bij de meiden slechts twintig procent is. Bovendien ervaren veel meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks. Verder lijken jongeren niet altijd even goed te communiceren over seksuele grenzen en instemming.

Advertentie

Maatschappij Regio Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×