Sander Heeman en Olivier Wijdicks. (Foto: Sleutelstad)

Honderd kilometer roeien voor het goede doel: 'Ik ga wat gekke dingen doen voor geld'

Sander Heeman gaat zondag 18 februari honderd kilometer roeien voor het goede doel. Op een roeimachine. ‘Ik dacht: hoe kan ik mezelf nog meer pijnigen? Toen heb ik dit bedacht”, vertelt de roeier van studentenroeivereniging Asopos de Vliet. Doel is geld ophalen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker, de ziekte waaraan hij vorig jaar zijn moeder verloor. “Ze zou trots zijn geweest.”

Honderd kilometer is een uitzonderlijke roeiafstand, legt mede-Asoposser Olivier Wijdicks uit. “Een Olympische roeiwedstrijd is rond de twee kilometer. Dit is dus vijftig keer zo veel.”  Omdat het niet in een boot is, maar op een ergometer, is het eigenlijk makkelijker, maar ook moeilijker, vindt Heeman. “Je schommelt niet heen en weer op de golven, dus de beweging gaat makkelijker. Maar het gaat ook sneller vervelen, want je bent niet buiten in de natuur.”

Het geld dat Heeman op wil halen, gaat naar het Daniël den Hoed Fonds. “Dat financiert onderzoek naar persoonlijke kankerbehandelingen”, weet Heeman. “Elke vorm van kanker is uniek en heeft een eigen afgestemde behandeling nodig. Dat maakt de vooruitzichten beter en de levensduur langer.”

Toen Heemans moeder overleed, besloot zijn zus mee te fietsen in de Tour for Life. “Dat is een fietstocht van Italië naar Nederland voor het Daniël den Hoed Fonds.” Dit jaar gaat zijn zus dat weer doen, maar nu doet de hele familie mee, inclusief Sander. “Om mee te kunnen doen, moet je minimaal 2.500 euro ophalen. Daarom wil ik wat gekke dingen gaan doen voor geld, en deze roeimarathon is daar één van.”

Wie hem wil steunen, kan doneren via de pagina van Sander op tourforlife.nl. Maar het is ook mogelijk om zondag langs te komen bij Asopos de Vliet in Leiderdorp. “Er is ruimte voor een paar honderd mensen”, nodigt Wijdicks uit. “Er zijn pannenkoeken, chocomel en lekkere broodjes. En wie wil, kan een stukje meeroeien op een roeimachine.”

Heeman is vol vertrouwen dat het gaat lukken. “Het zwaarst wordt het moment dat ik weer moet gaan zitten na een pauze. Maar er komen veel mensen om me aan te moedigen, dus het moet lukken. Als het heel saai wordt, zetten ze een leuk muziekje aan, en als het echt niet meer gaat, kan ik zelf een film gaan kijken. Zolang ik maar door blijf roeien natuurlijk.”

Leiden Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×