Olivier van de G. in de rechtbank. (Afbeelding via Omroep West)

Moordenaar van Esmee (14) trekt hoger beroep op laatste moment toch in: 'Wat ben je een lul'

De vader van Esmee had het graag willen zeggen tegen Olivier van de G: “Wat ben je een lul. Eerst zeg je dat je spijt heb en vervolgens stel je hoger beroep in. Dan kan dat briefje met spijtbetuigingen wat mij betreft de prullenmand in.” Wat het voor de nabestaanden nog schrijnender maakt, is dat Van de G. zijn hoger beroep weer heeft ingetrokken. Dat bleek woensdag bij het begin van de zitting voor het gerechtshof in Den Haag.

De 14-jarige Esmee werd op 31 december 2021 levenloos gevonden in een parkje in Leiden. Al snel bleek dat haar destijds 32-jarige turnleraar, Olivier van de G., het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk om het leven had gebracht in zijn flat. Van de G. en Esmee hadden een relatie. Op de avond van 30 december hadden ze een ruzie die eindigde met een stoeipartij, zo verklaarde de turnleraar tijdens de rechtszaak.

Wat er precies is gebeurd, kon Van de G. zich niet meer herinneren, maar in elk geval bleek Esmee gewurgd te zijn. Daarna bracht hij haar op haar fiets naar het bewuste parkje, en dumpte de fiets elders in Leiden. Hij werd daarom niet alleen vervolgd voor doodslag, maar ook voor het wegmaken van het lichaam. Bovendien werd hij veroordeeld voor ontucht met het meisje en later ook nog voor bezit van kinderporno, dat op zijn computer werd gevonden.

Hoger beroep ingetrokken
Van de G. kreeg van de Haagse rechtbank een straf van twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij ging daartegen in hoger beroep, omdat hij de celstraf te lang vond en eerder aan zijn tbs-behandeling wil beginnen. Woensdagochtend bleek dat hij het hoger beroep in december vorig jaar heeft ingetrokken. Maar omdat de zaak al liep, kon die niet zomaar worden stopgezet en was er dus woensdag een zitting bij het gerechtshof. Daarbij ging het om de vraag of de zaak toch moest worden doorgezet.

Slachtofferverklaring
Het Openbaar Ministerie betoogde dat een inhoudelijke behandeling niet onmogelijk was. De advocaat-generaal suggereerde daarbij dat ze misschien wel een hogere straf zou eisen. De vader van Esmee wilde ook een inhoudelijke behandeling, al was het maar om zijn slachtofferverklaring te kunnen voorlezen. Om dat te bereiken had hij het deel van zijn schadeclaim, dat eerder was afgewezen door de rechtbank, opnieuw ingediend.

Het hof oordeelde uiteindelijk dat de zaak toch niet meer door hoefde te gaan, omdat niet het OM maar alleen Van de G. in beroep is gegaan en hij nu ook degene is die het heeft ingetrokken. Hij wordt daarom niet-ontvankelijk verklaard. De afwijzing van de schadeclaim van de vader is volgens het hof door de rechtbank al voldoende onderbouwd. Alleen daarvoor hoeft de zaak niet opnieuw te worden gedaan. Daarmee verviel ook het spreekrecht voor de familie.

Gevoelens familie
De gevoelens van de familie speelden ook mee bij het besluit van het OM om destijds niet in hoger beroep te gaan. “De vraag of de familie dat allemaal nog een keer aankan, speelt daarbij ook mee”, aldus het OM. De familie heeft het hoger beroep van Van de G. altijd als zeer pijnlijk ervaren, maar het intrekken ervan evenzeer. “Ze hadden zich zo voorbereid op deze zitting en die wordt ze nu afgepakt.”

De vader is desondanks toch tevreden met de gang van zaken, zo zei zijn advocaat Robert van der Laan na afloop. “Hij heeft erkenning gekregen van de advocaat-generaal en hij heeft Van de G. ‘laten zweten’ in de aanloop naar deze dag, door toch deze zitting te laten plaatsvinden. Ik slapeloze nachten, dan jij ook, zo heeft hij gedacht.”

Begraafplaats
De moeder en stiefvader van Esmee waren er niet bij deze woensdag. Zij zagen daar geen meerwaarde in als ze hun slachtofferverklaring niet konden voorlezen. Maar hoewel dat dus niet kon, heeft Van de G. de verklaring van Esmee’s vader wel via zijn advocaat gekregen en gelezen, aldus Van der Laan. “Dus daar is de vader toch heel blij mee.” In zijn verklaring zegt Esmee’s vader hoe zwaar het leven is sinds zijn kind werd vermoord. “Het proces naar een draagbaar leven is zeer intens en kost heel veel tijd en vooral energie. Drie maanden geleden, de geboortedag van Esmee en haar tweelingzus. Daar sta je dan. Eerst op een begraafplaats om mijn ene dochter te herdenken, om vervolgens taart te eten en het leven te vieren van mijn andere dochter.”

Pieter Baan Centrum
De vader krijgt therapie en is zijn baan kwijtgeraakt door alles wat er is gebeurd. “Wat je ook doet, alles heeft een zwart randje. Vergeet ook niet de impact die alles heeft op mijn naasten.”
Hij verwijst daarbij naar het boek van Peter R. de Vries, met de titel: Een moord kost meer levens. “Deze titel omschrijft wat mij betreft exact wat de impact is, niet alleen op mij maar op iedereen uit Esmee en mijn omgeving.”

De hoop van de familie dat de turnleraar zich bij deze zaak meer zou kunnen herinneren van wat er die fatale nacht is gebeurd, kwam ook niet uit. Van de G. weet nog steeds niks, zo zei hij: “Het is niet zo dat ik iets niet wil vertellen of wil verzwijgen. Er is een stuk dat ik niet meer weet. Volgens het Pieter Baan Centrum hebben mijn hersenen gekozen het me niet te herinneren. Ik zou het zelf ook willen weten en als ik meer zou weten, zou ik het delen, maar ik weet het niet.”

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij 14-jarige Esmee omgebracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×