Gedeputeerde Frederik Zevenbergen en Johan van der Hoek van Boskalis Nederland ondertekenen het contract voor de aanpassing van de Europaweg. (Foto: PZH)

Boskalis definitief geselecteerd voor verbreding Europaweg

Boskalis Nederland is definitief gecontracteerd voor de aanpassing van de Europaweg (N206) in Leiden. De aannemer gaat de Europaweg verbreden, de indeling van het Lammenschansplein verbeteren, twee bruggen vervangen en nieuwe fiets- en wandelpaden aanleggen.

Half december werd al bekend dat Boskalis de aanbesteding had gewonnen en nu is ook de termijn voorbij waarbinnen niet-geselecteerde inschrijvers bezwaar konden maken. Boskalis en de provincie Zuid-Holland ondertekenden daarom gisteren het bijbehorende contract. “Iedereen die vanaf de A4 of N11 komt gaat er blij van worden dat de toegangspoort tot Leiden breder wordt”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Zuid-Holland). “Met dit sluitstuk van de RijnlandRoute halen we een deel van de provincie verder van slot.”

De aanpassingen aan de Europaweg en het Lammenschansplein vormen de derde en laatste fase van de aanleg van de Rijnlandroute. Eerder legde Boskalis ook al de nieuwe Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk aan. Dat deel van de Rijnlandroute is sinds april vorig jaar in gebruik. Aannemerscombinatie COMOL5 werkte afgelopen jaren aan de N434. Dat is de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en de A44 met als belangrijkste onderdeel de kilometerslange Corbulotunnel die onder Voorschoten doorloopt. De nieuwe weg wordt op 5 juli in gebruik genomen. Voorafgaand aan de opening van de N434 organiseert de provincie nog het Rijnlandroute Festival in het weekend van 22 en 23 juni.

Boskalis Nederland gaat de Europaweg in Leiden verbreden van 2 x 1 naar 2 x 2 rijstroken tussen de A4 en het Lammenschansplein. Ook komt er, net als nu, een busstrook voor lijnbussen op de Europaweg tussen het kruispunt Hofvlietweg en de Lammebrug. Even verderop wordt een hogere beweegbare Lammebrug gebouwd. Die krijgt met een doorvaarthoogte van 5,50 meter en hoeft daardoor minder vaak open voor de scheepvaart. Bij de Voorschoterweg komt over de Trekvliet een nieuwe vaste Trekvlietbrug met een doorvaarthoogte van maximaal 2,20 meter.

Ook de wegen rond de Europaweg en het Lammenschansplein worden door Boskalis meegenomen bij het project waarvan de uitovering naar verwachting over een jaar begint. Zo komen er aanpassingen bij de Vrouwenweg, de Vlietweg, de Kanaalweg, de Lammenschansweg, het Lammenschansplein en de fietspaden. in het gebied. Het bruggetje over de Vrouwenvaart bij Cronesteyn en het Knotterpad, de Knottepolderbrug,  wordt vervangen door een nieuw exemplaar met waterkerende functie. Daarvoor wordt ook een stukje Vrouwenvaart verlegd.

Later dit voorjaar komen er informatieavonden. De verwachting is dat Boskalis de werkzaamheden aan de Europaweg eind 2027 afrondt.

Leiden Zoeterwoude RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×