De paardenwei waar een extra AZC komt met driehonderd opvangplekken. (Foto: Chris de Waard)

Leiden verdubbelt aantal opvangplekken voor asielzoekers

Op de zogenoemde ‘Paardenwei’, een braakliggend stuk grond op de hoek van de Plesmanlaan en de Haagse Schouwweg, komt een uitbreiding van het asielzoekerscentrum waar even verderop circa 350 vluchtelingen worden opgevangen. Dat heeft het Leidse stadsbestuur besloten. De plek was al langer in beeld, zo vertelde wethouder Terpstra in december al eens aan Sleutelstad.

Het gaat om ongeveer een verdubbeling van het aantal opvangplekken. Leiden is in overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers over de exacte invulling van het nieuwe AZC dat er tot 2029 kan blijven staan. Ook worden aanvullende afspraken gemaakt over onder andere zorg, onderwijs, invulling van de dagbesteding, veiligheid en samenwerking met de omgeving. Er komen vanaf begin volgend jaar zo’n 250 volwassen vluchtelingen en 50 alleengaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) van vijftien tot achttien jaar naar de nieuwe plek.

Wethouder Julius Terpstra vertelt over het tweede AZC dat begin volgend jaar in Leiden open gaat.

Spreidingswet
Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet van kracht geworden. Voor Leiden betekent dit dat er in 2025 619 plekken voor opvang van asielzoekers gerealiseerd moeten zijn, waaronder 52 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Met de extra opvanglocatie voldoet Leiden daar aan. De extra middelen die Leiden krijgt voor de opvang zijn naar verwachting voldoende om alle kosten te betalen. Mocht dat niet zo zijn, dan vult het COA het tekort aan.

Naast de Paardenwei heeft de gemeente ook gekeken naar twee andere plekken waar azc zou kunnen komen. Daarbij was ook Plesmanlaan 100 en beeld en ook de brandweerlocatie aan de Gooimeerlaan in de Merenwijk is onderzocht. De nabijheid tot het bestaande AZC aan de Haagse Schouwweg heeft een belangrijke rol gespeeld in de afweging, omdat er dan voorzieningen gedeeld kunnen worden.

Westerpoort
Het nieuwe AZC  kan maximaal vijf jaar open blijven. In het gebied verrijst de komende jaren de nieuwste Leidse woonwijk Westerpoort. Het is de bedoeling om over twee à drie jaar met de bouw van Westerpoort te beginnen. De gebiedsontwikkeling zal vanwege de stikstofregels gefaseerd worden uitgevoerd. De locatie Paardenwei wordt dan het laatste deel dat in ontwikkeling komt. Voor die vertraging gaat het COA een vergoeding aan de gemeente Leiden betalen.

Nieuwkomersonderwijs

De (extra) minderjarige vluchtelingen die in Leiden en de regio worden opgevangen gaan voor een groot deel in Leiden naar school. Dat gaat tot nu toe vrij goed en de gemeente denkt ook de toenemende aantallen aan te kunnen. Daarover is veel overleg met de schoolbesturen en ook nu al zijn er goed georganiseerde taalklassen voor nieuwkomerskinderen in de basisschoolleeftijd in Leiden en Internationale Schakelklassen (ISK) die nieuwkomerskinderen voorbereiden op instromen in het voortgezet onderwijs.

Het ISK-schoolgebouw aan de Vijfmeilaan wordt verbouwd tot permante huisvesting voor het nieuwkomersonderwijs. Op dit moment onderzoekt de gemeente de financiële en ruimtelijke consequenties van de groei van de ISK door de geplande uitbreiding van de opvang voor asielzoekers in Leiden.

Werkvergunning
De volwassen asielzoekers mogen voortaan ook het hele jaar werken. Eind vorig jaar heeft de Raad van State geoordeeld dat de ’24-wekeneis’ in strijd is met Europees recht. Op grond van die wet mochten asielzoekers maximaal 24 van de 52 weken per jaar aan de slag. Die beperking is nu vervallen. Het was in praktijk de grootste belemmering voor asielzoekers om in Nederland te werken.

Leiden Politiek AZC Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×