Kiek Straathof meet zich met wereldtop shorttrack in Heerenveen en Gdansk, Polen. (Foto: Hanneke Mennens)

Shorttrackster Kiek Straathof wil vooral heel veel lol maken

Komend weekend komt de wereldtop in de junioren shorttrack eerst naar Heerenveen voor de laatste World Cup en reist dan door naar Polen voor het wereldkampioenschap. Ook de Leidse Kiek Straathof verschijnt op beide toernooien aan de start. “Ik heb me voor allebei gekwalificeerd, daar heb ik wel voor moeten strijden.”

Kiek Straathof is 18 jaar en met twee sportieve ouders enigszins erfelijk belast. Ze maakt al enkele jaren furore als shorttrackster en is lid van IHCL waar haar vader Jeroen Straathof voorzitter is. “Ik train vijf per week een uur en een kwartier op het ijs, daarnaast nog twee keer per week krachttraining en in het weekend veel fietsen. En tachtig procent van onze training op het ijs is relay (estafette). Want dan krijg je heel makkelijk snelheid, omdat je ook snelheid meekrijgt van de ander en dan kun je goed aan je techniek werken.”

Ambities heeft Straathof wel. “Naar de Olympische Spelen gaan, zou wel heel mooi zijn. Maar met plezier sporten staat voorop. Mijn doel is heel veel lol maken en mezelf steeds verbeteren. En als het dan niet lukt om naar de Spelen te gaan, heb ik wel plezier gehad.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met shorttrackster Kiek Straathof over World Cup in Heerenveen en WK in Gdansk.

Het mag bij Straathof dan allemaal om het plezier in de sport gaan, maar met al het materiaal dat gekocht moet worden en de reiskosten die worden gemaakt, is het wel een prijzige hobby. Een persoonlijk sponsor is daarom een welkome aanvulling. “De reis naar het WK wordt betaald door de bond. Maar verder word ik niet betaald om te sporten. Dus het is fijn dat iemand je wilt helpen. Bij de komende wedstrijden rijd ik in mijn nieuwe pak met sponsornaam.”

Sprinten
Bij de World Cup in Thialf start Straathof op de 500 en 1.000 meter. “Normaal ben ik meer van de langere afstanden, maar we hebben al twee World Cups gehad en mijn trainer vond het een goed idee als ik wat meer ging sprinten.” Kansen op medailles dicht Straathof zich nog niet direct toe. “Ik hoop dat ik goed rijd en wat finales haal. Dat zou heel cool zijn. En verder is er altijd van alles mogelijk in het shorttrack. Het is meer dan alleen hard schaatsen, je moet ook tactisch rijden.”

Bij het WK is nog niet bekend op welke afstanden Straathof gaat uitkomen. “We zijn daar met een team van vier Nederlandse schaatssters en we doen mee aan de relay, dus die rijd ik in ieder geval.” Naast Straathof staan daar haar clubgenoten Zoë Deltrap en Angel Daleman op het ijs. Daleman laat de World Cup aan zich voorbij gaan na de uitgebreide en zeer succesvolle toer in Zuid-Korea en Japan. Daar won ze goud bij het langebaanschaatsen op de Youth Olympic Games, de laatste World Cup en het WK junioren.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×