Ringold van West leest een passage uit 'Wij slaven van Suriname'. (Foto: Chris de Waard)

Middag rond Anton de Kom in Keti Koti Verhalenhuis

Songs of Freedom organiseert komende zondagmiddag een lezing over Anton de Kom. De uit Suriname afkomstige verzetsstrijder overleed aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 24 april 1945, in het Duitse concentratiekamp Sandbostel aan de gevolgen van tuberculose.

De Kom raakte in vergetelheid, maar werd door alle aandacht voor Black Lives Matter en het Nederlandse slavernijverleden herontdekt. Inmiddels geldt hij als een van de belangrijkste mensen uit de antikoloniale beweging van het begin van de vorige eeuw. Anton de Kom verwierf bekendheid met het boek ‘Wij slaven van Suriname’ waarin hij de geschiedenis van het land beschrijft vanuit een antikoloniaal standpunt. In 2020 werd hij als eerste Surinamer ooit opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis.

Ringold van West van Songs of Freedom vertelt over de bijeenkomst rond Anton de Kom van aanstaande zondag 25 februari. In zijn hand het zestig jaar geleden door hem gekochte exemplaar van ‘Wij slaven van Suriname’.

De in 1898 in Paramaribo geboren Anton de Kom werd in de jaren ’30 in Suriname als staatsgevaarlijk bestempeld en op de boot naar Nederland gezet. Vorig jaar kreeg hij officieel eerherstel. Toenmalig minister Wobke Hoekstra maakte excuses aan zijn nog in leven zijnde familieleden. Ook komt er een leerstoel die zijn naam draagt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Die is gericht op de historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden.

Zondagmiddag houdt Monique Telgt van Songs of Freedom een lezing aan de hand van zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’. Ook zijn er hapjes en drankjes en is er zang, dans en spoken word door theatergroep Kula Skoro. De bijeenkomst wordt gehouden in het Keti Koti Verhalenhuis aan de Raamsteeg 2A in Leiden en begint om 15.00 uur. Onder de bezoekers worden een exemplaar van het boek en enkele kaartjes voor de tentoonstelling over Anton de Kom in de Lakenhal verloot.

 

Cultuur Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×