Garenmarkt 1A
Garenmarkt 1A. (Foto: Chris de Waard)

Raad van State: appartementen in schoolgebouw Garenmarkt mag gewoon

De gemeente Leiden heeft geen fouten gemaakt in de vergunningverlening aan investeringsmaatschappij Fairtree Capital Europe om in het Rijksmonumentale pand aan de Garenmarkt 1A appartementen te realiseren. Dat heeft de Raad van State (RvS) geoordeeld in het hoger beroep dat was ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank in mei 2023.

De rechter oordeelde toen dat de gemeente de vergunning niet had mogen verlenen, omdat de aanvraag van Fairtree tijdens de procedure werd aangepast. Leiden vond een hele nieuwe vergunningsaanvraag destijds niet nodig. Het nieuwe plan was naar oordeel van de gemeente minder ingrijpend dan het oorspronkelijke plan. Daar is de RvS het dus mee eens. “De rechtbank is ten onrechte niet tot dat oordeel gekomen”, zo staat in de vanmorgen gepubliceerde uitspraak.

Fairtree wilde eigenlijk zestig appartementen realiseren in het voormalige schoolgebouw van het Luzac College. Later paste het bedrijf de plannen aan en kwamen er nog maar 36 appartementen. Door die wijziging verandert het aanzien van het monument niet, terwijl de inpandige ingrepen kleiner zijn dan in de oorspronkelijke aanvraag. Er kwamen daardoor uiteindelijk geen nieuwe toegangen, lokale werden niet opgedeeld en er waren minder trappen nodig. Ook oordeelt de RvS dat het nieuwe, uitgevoerde plan, tegemoet komt aan een aantal bezwaren van omwonenden. “Gelet op het voorgaande zijn de hoger beroepen van Fairtree en het college gegrond. De rechtbank had de omgevingsvergunning niet mogen vernietigen.”

Tegen de vergunning maakte een bewoner van het naastgelegen appartementencomplex ’t Kruytschip bezwaar. Volgens de bezwaarmaker merkte de gemeente Leiden de gewijzigde aanvraag enkele jaren geleden ten onrechte aan als ‘wijziging van ondergeschikte aard’ waardoor een nieuwe vergunningsaanvraag niet nodig was. De rechtbank gaf de klager in mei 2023 gelijk, maar dat besluit is nu dus vernietigd.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×