De gemeente Voorschoten gaat ambtenaren onderbrengen in drie leegstaande winkelpanden. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotense ambtenaren gaan in leegstaande winkelpanden werken

Uniek in Nederland is het niet, maar voor Voorschoten is het wel bijzonder. Een deel van de ambtenaren gaat vanaf mei in drie leegstaande winkelpanden in het centrum werken. Noodzakelijk omdat een deel van het gemeentehuis wordt bewoond door Oekraïense vluchtelingen. Een win-win situatie want zo worden de leegstaande panden weer ‘bewoond’ vindt de gemeente. De centrumondernemers zijn helemaal niet positief.

Het gaat om Schoolstraat 13 (de voormalige Dailyshop), Schoolstraat 19 (het voormalige ING-pand) en Treubplein 3 (voormalige bakkerij Hessing). Vanaf 1 april gaat de gemeente ze geschikt maken en naar verwachting is de eerste kantoorruimte rond 1 mei klaar. De panden worden onderling met elkaar verbonden, om binnendoor van het ene naar het andere pand te kunnen gaan. Dit deel van de verbouwing is omkeerbaar, zodat de bedrijfspanden later weer apart kunnen worden verhuurd.

In een van de panden wordt een inlooplocatie gecreëerd waar inwoners vragen kunnen stellen over diverse onderwerpen als bijvoorbeeld woningbouwprojecten, WarmtelinQ of vuurwerk.

De Voorschotense gemeentesecretaris Erik van Wattingen vertelt waarom een deel van de ambtenaren in winkelpanden wordt ondergebracht.

PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma is vooral nieuwsgierig naar de tijdelijke oplossing die de gemeente nu heeft gekozen voor de ambtenarenhuisvesting. Positief vindt hij als kwalificatie nog wat te kort door de bocht.

Noodopvangplekken
In mei 2022 realiseerde de gemeente Voorschoten in een gedeelte van het gemeentehuis noodopvangplekken. Die waren bestemd voor meer dan tachtig vluchtelingen uit Oekraïne. “De opvang duurt echter veel langer dan gedacht”, zegt waarnemend gemeentesecretaris Erik van Wattingen. “En nu is er simpelweg geen ruimte voor al onze ambtenaren daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven.”

Bewoond
In het coalitieakkoord van VVD, CDA en VoorschotenLokaal uit 2022 werd de wens al uitgesproken om ambtenaren in het centrum onder te brengen. Dat wordt nu dus gerealiseerd.  Tenminste tijdens kantooruren. “We realiseren ons dat dit natuurlijk niet bijdraagt aan de levendigheid van het dorp”, vervolgt Van Wattingen. “Dit besluit is uit praktische overwegingen genomen. Het centrum is dichtbij het gemeentehuis en dichtbij de inwoners. En het is beter dat de panden bewoond worden dan dat ze leeg staan. We zorgen overigens echt wel voor een goede aankleding, ook in het weekend.”

Niet blij
Het bestuur van de centrumondernemers Voorschoten, de COV, is niet blij maar wil nog niet reageren. “Wij wachten het economische overleg met de gemeente af”, zegt voorzitter Sandy Monker. “Dat is volgende week. Daarna komen wij met een reactie.”

Leegstand
Fractievoorzitter van de PvdA Arnold Posthuma is vooral verrast. Begin deze week stuurde hij samen met zijn collega Albert Deuzeman van GroenLinks nog een persbericht waarin de gemeente werd opgeroepen iets te doen aan de leegstand in het centrum. Hij wordt op zijn wenken bediend. “Maar het blijft natuurlijk wel een incidentele oplossing voor een structureel probleem”, laat hij vanaf zijn vakantieadres weten. “Dit is een keus tussen leegstand en toch iets in de panden vestigen. Voor de korte termijn is het een oplossing, voor de lange termijn lijkt mij dat er naar andere mogelijkheden gezocht moet worden. Voorlopig wacht ik de voorstellen van het college af.”

Economie Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×