Toenmalig minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in 2022 op werkbezoek in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Kuipers: 'Bestuurders kinderhartcentra moeten zich schamen tot in hun bilnaad'

Oud-minister Ernst Kuipers (D66, volksgezondheid) vindt nog steeds dat de concentratie van de kinderhartcentra nodig is. Dat zegt hij in een interview met NRC. Die concentratie gaat niet door, omdat de rechter een streep door dat besluit heeft gezet. Het zou onvoldoende zijn onderbouwd.

“Dan moet ik grijnzen”, zegt Kuipers tegen de krant. “Het is vrij simpel in de zorg: hoe vaker je een behandeling doet, hoe beter artsen en verpleegkundigen worden. En dan zou je het opereren van kinderhartjes, wat zeer complex is, wel met lage volumes op vijf plekken in het land kunnen doen?”

Volgens Kuipers is zijn besluit over de concentratie van de kinderhartcentra wel erg groot gemaakt. “Alsof de kinderhartcentra mijn pièce de résistance waren. Het zorgveld worstelt hier al dertig jaar mee. Eerst was men gelukkig dat er een minister is die een besluit durfde te nemen, daarna ging men toch naar de rechter.”

Bilnaad
Volgens de ex-minister zit de zorgsector nu zelf met de gebakken peren. “Ik niet, een minister is een passant. Maar de patiënten wel. Al die bestuurders van die centra moeten zich schamen tot in hun bilnaad. Zij weten heel goed dat hun pleidooi om hun eigen geld en status gaat, en niet om de belangen van patiënten.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×