Minder auto's betekent wel meer fietsen op straat. (Foto: Robbert Beurse)

Autoluwe binnenstad op koers; bezoekers besteden meer

Dankzij de ‘Agenda Autoluwe Binnenstad‘ geven bezoekers van het centrum van de stad meer geld uit. Volgens de gemeente Leiden geven fietsers en voetgangers weliswaar per bezoek minder geld uit dan een autobezoeker, maar zij komen wel vaker in de binnenstad, zodat ze uiteindelijk in totaal meer geld uitgeven dan de autobezoeker.

De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en CDA hebben in hun beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden‘ de ambitie uitgesproken om Leiden uit te laten groeien tot een van de meest leefbare steden van Europa. De uitkomst van nieuw onderzoek bevestigt de visie dat een autoluwe binnenstad hand in hand kan gaan met een goed ondernemersklimaat. Het onderzoek komt bovendien overeen met eerder onderzoek met dezelfde uitkomst, aldus wethouder Ashley North.

Positief
Het Leids college werkt hard aan een stad met minder auto’s. De gedachte daarachter is dat minder auto’s zorgen voor een schonere lucht waardoor Leiden uiteindelijk een betere stad wordt om in te leven. De uitkomst van het onderzoek lijkt echter ook positief nieuws voor de ondernemers van de stad. Zij zien door het beleid van de autoluwe binnenstad de inkomsten stijgen.

Voetgangers
De gemeente Leiden wil in 2024 voetgangers ruim baan geven. In dit ‘Jaar van de Voetganger’ worden activiteiten georganiseerd en meer ruimte gecreëerd om te wandelen. Buiten het centrum werkt de gemeente Leiden aan een wandelpad langs de oever van de Zijl. Daardoor kunnen straks twee ommetjes worden gelopen: in de Zeeheldenbuurt en om Meelfabriek en Zijlpoort.

Water
De gemeente Leiden laat verder weten dat er geld beschikbaar is om te onderzoeken of het water onder de Kort Rapenburg weer zichtbaar gemaakt kan worden. Daarnaast gaat de gemeente aan de slag met het opstellen van regels voor het laden en lossen van goederen vervoerd over water.

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×