Tentoonstellingenreeks VLOED onderzoekt de relatie van mensen met de zee. Wat zien mensen als ze op het strand staan en uitkijken over die watermassa? Waarom komen mensen naar het strand? Voor vrede en rust, is vaak het antwoord. Maar de zee kan ook een bedreiging vormen. Dat bleek in de winter van 1953.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 raasde een storm over Zeeland in combinatie met springvloed en dat resulteerde in wat later de Watersnoodramp werd genoemd. De enige informatie uit de overstroomde gebieden kwam via de radio binnen bij Rijkswaterstaat. En aan die radio gekluisterd zat de toen 22-jarige Annie Snelders.
Ze was die dag net overgeplaatst van de afdeling ‘Wegen’ van Rijkswaterstaat naar de ‘Natte wegen’. “Ze hadden daar een secretaresse nodig, dus ik werd daar neergezet”, vertelt de nu 93-jarige Annie Agasi-Snelders. “Niemand had tijd om me in te werken. Telefoons werkten niet meer in Zeeland. Maar via de radio kwamen er berichten binnen.” Agasi-Snelders zat bij de radio te luisteren om de berichten op te schrijven en door te geven aan haar bazen bij Rijkswaterstaat.
“Uiteindelijk moest ik doorgeven dat er 1.200 doden waren en overal dijkdoorbraken”, zegt Agasi-Snelders. “Dat is me wel het meest bijgebleven van die dag. Het begon met 400, daarna 600, het werden er steeds meer.” Van nazorg was geen sprake. “De volgende dag ging ik naar mijn nieuwe bureau en werd ik ingewerkt en eigenlijk werd er nauwelijks meer over gesproken.”
Over haar ervaringen op die 1e februari is een podcast gemaakt door Anika van de Wijngaard die te horen is in de expositie VLOED. Agasi-Snelders heeft geen nare gedachten aan de zee overgehouden. “Ik ben geboren in Noordwijk”, vertelt ze. “Ik heb dus wel iets met de zee. Later gingen we met de zeilboot de Noordzee op, dat vond ik eerlijk gezegd wat saai. Je ziet alleen maar water. En water is water.”
Windmolens
Haar zoon Jos Agasi herinnert zich die zeiltochten op zee ook. Toen hij oude zeekaarten uit 1988 ontdekte en vergeleek met de huidige kaarten, viel hem wel wat op. De zee is een stuk voller geworden. Waar in 1988 nog veel niet geregistreerde wrakken op de kaart stonden, zijn het nu vooral windmolens die de boventoon voeren. Plus heel veel kabels. Sommigen doorgeknipt, niet meer in gebruik, maar ook nooit verwijderd. In de expositie VLOED in de voormalige Old School aan het Pieterskerkhof is zijn visualisatie terug te vinden.
Net als werk dat Agasi samen met Julia July van Duijn maakte. Waarbij ze aan wandelaars op het strand van Katwijk vroegen waarom ze daar komen en welke route ze dan lopen. In een ander lokaal zijn video’s te zien van Studio Wantij. Zij laten zien wat je zou kunnen horen als je gaat luisteren naar de zee.
VLOED is nog te zien van donderdag 29 februari tot en met zondag 3 maart van 12.00-17.00 uur in voormalig expositieruimte Old School, Pieterskerkhof 4a. Toegang is gratis. Meer informatie over VLOED is te vinden op de website.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907