De rotonde en het monumentale kantoorpand van de ANWB blijven staan, de rest verdwijnt. (Video: Robbert Beurse)

Bestemmingsplan ANWB-terrein vastgesteld: maximale bouwhoogte 40 meter

Na jaren discussie stemde een verdeelde Wassenaarse gemeenteraad dinsdagavond in met het nieuwe bestemmingsplan voor het ANWB-terrein. Een ontwikkelaar wil 425 woningen bouwen op de grens van Wassenaar en Den Haag waar nu nog kantoorpanden staan. Buurtbewoners zien op tegen de hoogte van het te realiseren appartementencomplex en protesteren vanaf dag één tegen de plannen.

De bewoners zien het belang van extra woningen wel degelijk in, maar zien hoogbouw in het groene gebied niet zitten. “Dit past niet bij de wijk en het park Clingendael”, zegt buurtbewoner Susan Cohen Jehoram nadat ze teleurgesteld aanhoort hoe een meerderheid van de Wassenaarse gemeenteraad instemt met het voorstel.


Buurtbewoner Susan Cohen Jehoram over vaststellen bestemmingsplan ANWB-terrein.

Haalbaar
Op het laatste moment is er nog wel aan de bouwhoogte getornd. Tijdens de bespreking van de plannen voor ‘Residentie Parkzicht’ dienden verschillende partijen amendementen in waarin wethouder Ritske Bloemendaal vragen om de maximale bouwhoogte te verlagen. Voorstellen om dit tot 30 of 35 meter te verlagen konden niet op een meerderheid rekenen. Met een verlaging van 47 meter naar maximaal 40 meter kunnen de meeste partijen wel leven. Ook Bloemendaal denkt dat deze hoogte haalbaar is. “Bij 40 meter is het, gezien de beperkte bouwplek, voor een ontwikkelaar nog interessant om appartementen neer te zetten. Ga je lager, dan levert het te weinig op”, weet de wethouder.

Symbolisch
Vanaf de publieke tribune komt rumoer wanneer de bouwhoogte naar 40 meter gaat. “Dit is vooral symbolisch. Het wordt nog steeds veel te hoog. Vanuit alle hoeken van het park zie je straks hoge gebouwen”, zegt Cohen Jehoram. Annemarie Hofman-De Raad van Lokaal Wassenaar! steunt de bewoners en maakt zich zorgen over mogelijke vervolgstappen. “Denkt u echt dat de buren bij 40 meter niet naar de Raad van State zullen stappen om tegen de bouwplannen te protesteren?”, vraagt ze openlijk aan de fractieleden die het amendement steunen.


Wethouder Ritske Bloemendaal over vaststellen bestemmingsplan ANWB-terrein.

Raad van State
De gang naar de Raad van State is niet onrealistisch. “Er staat ons niets anders te doen dan dat. Heel jammer, want we hadden dit kunnen voorkomen door op de pauzeknop te drukken en het gesprek met elkaar aan te gaan”, stelt Cohen Jehoram. Wethouder Bloemendaal is van mening dat er voldoende gesproken is. “We hebben een participatietraject doorlopen en gesproken met de raad en het college van Den Haag. De oorspronkelijke bouwhoogte was 50 meter, we zijn 10 meter omlaag gegaan”, zegt Bloemendaal.

Voor de Raad van State is de wethouder niet bang. “Het proces is zorgvuldig en ordentelijk verlopen. We hebben er vertrouwen in dat eventueel beroep tegen het gewijzigde bestemmingsplan door ons wordt gewonnen”, zegt hij.

Teleurgesteld
Bloemendaal besluit met de woorden dat hij blij is dat Wassenaar met deze stap een grote hoeveelheid woningen aan haar bestand toevoegt, en daarmee voldoet aan haar bouwopgave. Buurtbewoners verlaten teleurgesteld het pand. “Dit is zo ontzettend treurig en jammer dit”, zegt Cohen Jehoram.

Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×