ANWB-terrein in Wassenaar
Het voormalige ANWB-gebouw. (Foto: ABB Bouwgroep)

Ultieme Haagse poging om Wassenaarse plannen ANWB-terrein aan te laten passen

Het stadsbestuur van Den Haag doet vandaag een uiterste poging om Wassenaar te bewegen om de bouwplannen op het ANWB-terrein aan te passen. Volgende week beslist de Wassenaarse raad over de plannen, maar Den Haag hoopt de buurgemeente nog op andere gedachten te kunnen brengen.

Het is een bijzondere situatie. Het terrein van de ANWB aan de Wassenaarseweg grenst direct aan de Haagse wijk Benoordenhout, maar het is grondgebied van de gemeente Wassenaar. En Wassenaar wil daar, als de ANWB binnenkort vertrekt, vierhonderd woningen bouwen. Maar de Haagse omwonenden zien dat niet zitten. “Wij staan hier in zekere wanhoop”, zei Susan Cohen Jehoram van bewonerscomité Herontwikkeling ANWB-Clingendael donderdag in een raadsvergadering van de gemeente Den Haag. “Er komt hoogbouw van ongeveer 47 meter. Dat is niet te zien voor Wassenaar, maar wel voor de omwonenden.”

Alternatief
De bewoners hebben een alternatief plan gemaakt, maar dat is volgens hen nauwelijks bekeken door Wassenaar. “We voelen ons niet serieus genomen. Wassenaar luistert niet naar ons.”
De Haagse gemeenteraad trekt zich de zorgen van de bewoners aan en wil dat wethouder Robert van Asten (D66) naar Wassenaar gaat om het gemeentebestuur daar over te halen het besluit uit te stellen en de plannen aan te passen.

“Torens van bijna vijftig meter zijn niet passend in Benoordenhout”, zegt het Haagse CDA-raadslid Hinke de Groot. “Wassenaar moet de tijd nemen om de alternatieve plannen van de bewoners serieus te bekijken.” Een motie die zij hierover indiende kreeg een meerderheid. Ook VVD-raadslid Rutger de Ridder drong er bij Van Asten op aan om de belangen van de Haagse bewoners te verdedigen. “Onze bewoners moeten geholpen worden”, zei hij. “Ze hebben goede ideeën, maar komen er in Wassenaar niet tussen.”

Cynisch
Dat probleem lijkt het Haagse stadsbestuur zelf ook te hebben. Wethouder Van Asten snapt de wens van de bewoners en daarom heeft Den Haag eerder al een ‘stevige zienswijze’ ingediend bij Wassenaar. Daarin staan de bezwaren over de hoogte van de gebouwen. Van Asten: “Maar daar is niet naar geluisterd. Daar zijn we dus niet tevreden over.” Ondertussen dringt de tijd, want dinsdag beslist de gemeenteraad van Wassenaar over het bestemmingsplan. Daarom gaat Van Asten vandaag langs bij zijn collega-wethouder in Wassenaar om de Haagse belangen nogmaals op tafel te leggen. GroenLinks toont zich cynisch over die gesprekken. “We hebben het al twee jaar over deze plannen en er zijn al veel gesprekken geweest. Wat zou dit gesprek nog kunnen veranderen”, vroeg GroenLinks-raadslid Isabel Bos zich af.

Inspreken
Verder steunde een raadsmeerderheid een VVD-motie waarin staat dat de wethouder dinsdag tijdens het raadsdebat, waarin de Wassenaarse gemeenteraad beslist over de bouwplannen, in moet gaan spreken. “Het is nu of nooit”, zei VVD’er De Ridder. Van Asten ziet dat inspreken niet echt zitten, want dat is volgens hem voor bewoners en organisaties bedoeld. “Bestuurders hebben andere mogelijkheden.” Hij maakt zich ook zorgen over hoe het overkomt als een wethouder uit Den Haag komt vertellen wat voor beslissing de Wassenaarse raad moet nemen.

Het aanbod van Richard de Mos om met de campagnebus van ‘Hart voor Den Haag’ naar de Wassenaarse raadsvergadering te rijden sloeg de wethouder af. “Hoewel ik in een grijs verleden wel reisleider ben geweest.”

Democratisch 
Isabel Bos van GroenLinks Den Haag hoorde het debat met verbazing aan. “Wij vragen aan het college in Den Haag of zij aan het Wassenaarse college willen vragen of het besluit uitgesteld kan worden? Maar een college van burgemeester en wethouders gaat daar helemaal niet over. De gemeenteraad in Wassenaar gaat over haar eigen agenda.” Dat onderschreef Van Asten. “De vraag is hoe wij ons als Den Haag verhouden ten opzichte van onze buurgemeenten. We kunnen wel vragen om een beter gedragen plan, maar het is uiteindelijk aan Wassenaar zelf om daarover te beslissen. En als het bestemmingsplan wordt aangenomen dan heeft een democratisch orgaan een uitspraak gedaan. Maar ik doe wat ik kan doen om de bewoners een plek aan tafel te geven.”

Maatschappij Politiek Regio Wassenaar Residentie Parkzicht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×