Meester Daniël Ponsen maakt geschiedenisles nog leuker met poppetjes van LEGO. (Foto: Voorschotense Krant)

Nooit meer een saaie geschiedenisles met meester Daniël

Hij haalde er zelfs het Jeugdjournaal mee. Meester Daniël Ponsen van groep 6 van de Emmaus basisschool geeft geschiedenisles op geheel eigen wijze: met LEGO-poppetjes. En zijn leerlingen zijn meer dan tevreden. Maar hoe kwam de meester er zo toe?

Daniël Ponsen is opgegroeid in Voorschoten maar woonde jarenlang elders. Drie jaar geleden kwam hij weer terug als basisschoolleerkracht. “Dan moet je alle vakken beheersen, maar geschiedenis is mijn passie. Tijdens een opleiding moest ik voor een opdracht een uitdagende les geven. Zelf kwam ik net uit de dark ages zoals dat in LEGO-land heet, de tijd tussen je jeugd dat je met LEGO speelde en het moment dat je de bouwsteentjes als volwassene weer oppakt. Ik vond een Romeinse legionair en dat was de opmaat naar mijn uitdagende les in Romeinse geschiedenis. Vanaf dat moment ging het balletje rollen want er kwamen nog meer LEGO-figuren.”

Wat volgde was een zoektocht die nu al ruim een decennium duurt. Dagelijks struint Ponsen het internet af op zoek naar onderdelen. “Daarmee maak ik, op basis van een afbeelding, een historisch figuur na. Soms laat ik een onderdeel speciaal bedrukken. Martin Luther King heeft bijvoorbeeld een uniek tegeltje met ‘I have a dream’. Kinderen weten precies wie hij is en ik vertel over de burgerrechtenbeweging in Amerika.”

Bij Willem van Oranje kwam een schild met het wapen van Nederland en Hugo de Groot kreeg een boekenkist. De rolstoel van Stephen Hawking viel niet mee maar is gelukt en bij Achilles heeft Ponsen een pijl in zijn hiel geplaatst. Een van de nieuwe creaties is Hannibal die met olifanten over de Alpen trok. “Hannibal zit op een olifantje en juist dat wekt de interesse bij leerlingen.”

Historisch
De collectie van Ponsen omvat inmiddels 112 historische figuren. “Ik begon met tien die ik op een tijdlijn in de klas zette, toen het er vijftig waren ben ik ze gaan verdelen in tijdvakken, van de eerste T.rex tot aan Queen Elisabeth. Op verzoek van mijn leerlingen ben ik uiteindelijk aan een site begonnen: geschiedenisinminifiguren.nl waar ze de verhalen kunnen teruglezen. Elk figuur heeft zijn of haar eigen verhaal met een pagina bomvol informatie, gevuld met rijke teksten, afbeeldingen en filmpjes. Ook zijn er tien thema’s met extra veel informatie.”

Naslagwerk
Inmiddels is het een naslagwerk voor basisscholieren, geworden. “Na de uitzending bij het Jeugdjournaal ontplofte de site. Ik kreeg ontzettend veel reacties van leerlingen en leerkrachten.” De website is ingedeeld in thema, tijdvak, categorie en land. “Het gebruik is gratis en reclamevrij want ik vind dat geschiedenis toegankelijk moet zijn voor alle leerlingen . Maar ik ben wel op zoek naar donateurs, supporters en ambassadeurs om een poppetje te sponsoren want het maken van de figuren en de website kost niet alleen veel tijd maar ook veel geld. Donaties, ambassadeurs en sponsoren stellen mij in staat om de komende jaren de website te onderhouden en uit te breiden met nog meer historische figuren en hun mooie verhalen.”

Expositie
Alle figuren gaan mee naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden want daar heeft Ponsen vanaf oktober een expositie. “Er komen zelfs figuren die ik speciaal voor het museum heb gemaakt. En de cirkel is voor mij rond”, lacht hij. “De passie voor geschiedenis heb ik van mijn vader en opa, allebei historici. Met mijn opa ging ik vroeger naar dit museum en keek mijn ogen uit. Nooit gedacht dat ik er zelf nog eens zou exposeren en al helemaal niet met plastic poppetjes van LEGO.”

Onderwijs Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×