De bekendmaking van de Leidse Top 50 van 2022. (Foto: Gerry van Bakel)

Internationale Vrouwendag in Leiden: een dag vol hartstocht en vrijheid

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van emancipatie en vrouwenrechten. Ook in Leiden wordt er op diverse manieren stilgestaan bij ‘de dag van de vrouw’.

De Universiteit Leiden houdt zoals ieder jaar de Annie Romein-Verschoorlezing en op zondag 10 maart organiseert Stichting Vrouwennetwerk Leiden ‘Vrijheid’, een evenement ter ere van de vrouw. Verder wordt de Leidse Top 50 bekendgemaakt: 50 vrouwen die het verschil maken in Leiden.

Hartenvrouwen
Elk jaar wordt door de Universiteit Leiden een lezing gegeven in het Academiegebouw, vernoemd naar Annie Romein-Verschoor, een Nederlandse feministe, marxistisch historica, neerlandica en schrijfster. Zij schrijft in haar werken onder andere over de ‘dubbele roeping’ van de werkende moeder: carrière maken én kinderen opvoeden. Dit jaar spreken  ‘hartenvrouwen’ Hester den Ruijter, hoogleraar hart- en vaatziekten aan het UMC en Maaike Muntinga, onderzoeker en universitair docent aan de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora aan het Amsterdam UMC over hart- en vaatziekten onder vrouwen. Dit is wereldwijd namelijk de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.

Zij brengen in deze lezing hart- en vaatziekten onder de aandacht en leggen de focus vooral op de reden waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn gebleven in de wetenschappelijke studies naar hart- en vaatziekten, waarom de symptomen van hun hartproblemen anders kunnen zijn en hoe ervoor gezorgd kan worden dat hartziekten bij deze groep even goed begrepen kunnen worden als bij mannen.

Vrijheid
Op zondag 10 maart organiseert de Stichting Vrouwennetwerk Leiden het evenement ‘Vrijheid’ in het Stadhuis. De dag wordt geopend door wethouder Yvonne van Delft en stadsdichter Zoë van de Kerkhof zal het gedicht ‘Het ritme van suiker en sneeuw’ voordragen. Daarna zijn er diverse workshops, waaronder de schilderworkshop ‘Vrij als een vogel’, een dansworkshop, een zangworkshop en enkele workshops over vrijheid, vluchtelingen en mensenrechten. Ter afsluiting is er eten van het Leids Steunloket Migranten met muziek en dans. De middag duurt van 13.00 tot 17.30 uur.

Leidse Top 50
Iedere twee jaar wordt er een Top 50 samengesteld van Leidse vrouwen die op allerlei manieren een verschil maken in Leiden. Ook dit keer wordt de nieuwe lijst bekendgemaakt op Internationale Vrouwendag.


Rabia Elbekkouri en Marianne Reijnhoudt over Internationale Vrouwendag in Leiden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×