Uiteindelijk gingen Aya (Leimundo, Leiden) en Karst (De Leeuwerik, Leiderdorp) er met de winst vandoor. (Foto: Sleutelstad)

Aya en Karst winnen voorronde Nationale Voorleeswedstrijd: 'Eerst best spannend, daarna gaat het vanzelf'

Veertien leerlingen van basisscholen uit Leiden en Leiderdorp deden woensdag mee aan de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. BplusC organiseerde de wedstrijd in de Qbuszaal van het Muziekhuis aan de Middelstegracht in Leiden.

Om beurten namen de leerlingen uit groep zeven en acht plaats op een gouden, met bordeauxrood fluweel beklede stoel om een stukje voor te lezen uit een zelfgekozen boek. Zoals de juryleden kunnen beamen gaat de voorkeur, net als vroeger, nog altijd uit naar spannende en grappige boeken. In die zin is het geen wonder dat Roald Dahl een vrijwel tijdloos populaire kinderboekenschrijver blijkt te zijn. Meerdere kinderen lazen voor uit zijn werk.

Na het voorlezen zijn de kinderen opgelucht. “Ik vond het best wel spannend, vooral in het begin, maar toen ik eenmaal bezig was, ging het eigenlijk vanzelf.” Uiteindelijk gingen Aya (Leimundo, Leiden) en Karst (De Leeuwerik, Leiderdorp) er met de winst vandoor. Zij gaan door naar de regionale finales.

Hoewel de Nationale Voorleeswedstrijd al ruim dertig jaar bestaat, sinds 1993, is zij nog steeds heel erg nodig, zegt Rachel van Leeuwen, projectleider leesbevordering en bibliotheek op school bij BplusC. “Juist nu, want we weten allemaal dat er een leescrisis is, dat er minder wordt gelezen en dat kinderen plezier in het lezen verliezen.” Toch is Van Leeuwen, gezien het enthousiasme waarmee de kinderen voorlezen en de spanning van de wedstrijd, ervan overtuigd dat het met deze leescrisis wel weer goedkomt.

Op 22 mei 2024 vindt uiteindelijk de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden dan voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’.

 

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×