Met de actie willen de ruiters laten zien dat ze graag weer gebruikmaken van het Molenpad. (Video/foto's: Robbert Beurse)

Ludieke actie: Zoeterwoudse ruiters te paard naar het gemeentehuis

Om aandacht te vragen voor de onveilige situatie op het recent vernieuwde Molenpad in Zoeterwoude trok een groep ruiters woensdagmiddag te paard naar het gemeentehuis. Daar overhandigden ze een vriendenboekje waarin zowel de paarden als hun berijders staan, aan de burgemeester en verkeerswethouder Angelique Beekhuizen.

Met de actie willen de ruiters laten zien dat Zoeterwoude veel ruiters heeft en dat die graag weer gebruik van het Molenpad willen maken.

Het paardenpad langs het fiets- en wandelpad moest wijken om het nieuwe, veel bredere Molenpad aan te leggen. De berm naast het nieuwe pad is te drassig. En het vernieuwde Molenpad zelf bestaat uit betonplaten die glad worden als het geregend heeft. De ruiters kunnen het pad dus eigenlijk niet meer gebruiken. Onhandig, zo stellen ze, omdat er een manege langs het Molenpad zit en het een goede verbinding tussen het buitengebied en de dorpskern vormt.

Opties
Het Zoeterwoudse gemeentebestuur ziet ook in dat er iets moet gebeuren en werkte vier opties uit waarover donderdag, tijdens de gemeenteraadsvergadering, werd gesproken. De fracties in de agrarische gemeente zijn het met elkaar eens. Alle partijen kozen donderdagavond voor optie 4: het aanleggen van een ruiterpad naast het Molenpad. Beekhuizen is tevreden. De raad volgt hiermee de voorkeur van het college.

Onbegrijpelijk
Toch kan Beekhuizen ook op een kritische noot vanuit de gemeenteraad rekenen. De fracties van Progressief Zoeterwoude (PZ) en het CDA Zoeterwoude vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente het paardenpad niet direct tijdens de herinrichting van het Molenpad heeft aangelegd. “Nu worden er veel extra kosten gemaakt die bespaard hadden kunnen worden als we dit hadden gecombineerd”, zegt Mike van Es namens PZ.

Eng
Max van Mil van het CDA volgt Van Es en stelt dat dit niet te vaak moet gebeuren, maar dat de veiligheid van de ruiters en de paarden voorop staat. De VVD-fractie merkt nog op dat het paardenpad goed gescheiden van de andere weggebruikers aangelegd moet worden. “Sommige mensen vinden zo’n groot dier behoorlijk eng. Zorg dat ze geen last van elkaar hebben”, zegt VVD-raadslid Roel Onderwater.

De wethouder geeft de raad gelijk en belooft in de toekomst nog actiever te onderzoeken of werkzaamheden gecombineerd kunnen worden.

De actie van de ruiters lijkt dus vooralsnog geslaagd, al moeten ze nog wel even geduld hebben. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 maart 2024 wordt definitief gestemd over de aanleg van het ruiterpad. Als een meerderheid dan voor het plan stemt, is het aangenomen en start de gemeente met de werkzaamheden.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×