Sportvereniging van de week is de Leidse Onderwatersportvereniging Calypso. (Foto: LOV Calypso)

LOV Calypso verkent de onderwaterwereld

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Leidse Onderwatersportvereniging Calypso.

“Onder water gaat een wereld voor je open. In Nederland alleen al kun je op plekken terechtkomen, waarvan je het bestaan niet wist.” Michel Koeslag en Leanne Donders komen op die bijzondere plekken met een duikuitrusting. Ze duiken bij de Leidse Onderwatersportvereniging Calypso: Leanne als beginner, en Michel als instructeur.

Michel Koeslag en Leanne Donders van LOV Calypso zijn te gast in Sleutelstad Sport.

Jagersvereniging
Calypso heeft ongeveer 120 leden en bestaat al meer dan zestig jaar. Oorspronkelijk onder een andere naam. “De vereniging is opgericht onder de naam Onderwater Jagersvereniging”, weet Michel te vertellen. Maar dat is lang geleden, tegenwoordig hoeven de duikers geen harpoenen meer mee te nemen en biedt het kijken naar snoeken, baarzen en snoekbaarzen op zichzelf voldoende vreugde.

De vereniging is tegenwoordig meer gericht op het duiken zelf en biedt daar opleidingen aan op verschillende niveaus. Elke woensdagavond vinden deze cursussen plaats in zwembad De Zijl. “Dat is ook het moment voor de leden om bij elkaar te komen en na afloop wat te drinken”, zegt Michel.

Indoor onderwater zwemmen wordt op een gegeven moment natuurlijk saai: daarom gaat de club geregeld naar een zoet- of zoutwaterplas om daar het nat- of droogpak aan te doen. Ook heeft de club een fanatieke groep onderwaterhockeyers. “Dan ga je te water met een snorkeluitrusting en een kleine stick, en moet je de verzwaarde puck op de bodem van het bad in het ijzeren doel aan de overkant krijgen”, legt Michel uit. Een duikbrevet is daar niet voor vereist, enige snorkelervaring is wel aanbevolen.

Michel Koeslag en Leanne Donders van LOV Calypso zijn te gast in Sleutelstad Sport (deel 2).

Zeepaardje
Leanne is nu zo’n twee jaar actief bij Calypso. Na een introductieduik, theorielessen en meerdere woensdagavonden in De Zijl, heeft ze haar eerste duikbrevet gehaald en mag ze nu met een buddy buiten het bad de onderwaterwereld verkennen. Dat deed ze bijvoorbeeld in de Grevelingen, een van de mooiere duiklocaties in Nederland, waar Calypso jaarlijks met Pinksteren een kamp organiseert. In Zeeland trof ze een zeepaardje aan – tot nu toe haar hoogtepunt bij het duiken. Haar letterlijke dieptepunt gaat voorlopig tot veertien meter, maar dat is niets vergeleken met de meest geavanceerde duikers bij Calypso, die tot wel negentig meter diep gaan. Echt spannend vindt Leanne dat niet: “Je gaat heel geleidelijk dieper. Het is vooral koud.”

Benieuwd naar LOV Calypso? Bekijk hun website.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Unity met het nieuws van Sleutelstad.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×