kraan te water
De machine stond langs de Oegstgeesterweg in Leiden en was daar om het betonnen casco van een woonboot te slopen. (Foto's: Regio15)

Omstander klimt in graafmachine die in sloot kiepert

Dikke pech voor bouw- en sloopbedrijf Blokland BV uit Ter Aar. Een graafmachine van het bedrijf was woensdag aan het werk langs de waterkant in Leiden, toen het gevaarte opeens in het water belandde en volledig kopje onder ging. Er moesten meerdere bedrijven en heel wat uren werk aan te pas komen om de machine weer op het droge te krijgen.

De machine stond woensdagmiddag langs de Oegstgeesterweg in Leiden en was daar om het betonnen casco van een woonboot te slopen. Volgens een LinkedIn-bericht van Blokland is het nog niet helemaal duidelijk wat er precies is gebeurd, maar er zijn in ieder geval geen gewonden gevallen.

“Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het verhaal zich heeft ontwikkeld, maar tot nu toe is het dat een van de beunbakken ging afdrijven.” Een beunbak is een bak die zelf geen motor of voortstuwing heeft. Daarop nam een van de bewoners het initiatief om zelf op de kraan te stappen in een poging de beunbak tegen te houden. Daardoor raakte de kraan te water.

“Onze jongens waren bezig rondom op het werkterrein en zagen het gebeuren”, schrijft Frank Blokland. “Uiteraard ook de vraag: waarom liep deze bewoner hier, waarom nam hij het initiatief en waarom zaten de sleutels nog in de machine?”

Flinke klus
Rond 15.30 uur lag de graafmachine volledig onder water. Daarop werden duikbedrijf C.O.W. uit Vianen, machinehandel Troost uit Numansdorp en een enorme hijskraan van Van Marwijk opgetrommeld om het zware voertuig er weer uit te halen.
“Wat ze mij hebben verteld is dat de machine naar beneden is gegleden”, vertelt de kraanmachinist van Van Marwijk, die de graafmachine uit het water heeft getild. Dat was een flinke klus: “We zijn met drie man rond 16.00 uur gearriveerd. En eer dat de kraan helemaal klaarstond, waren we zo twee uur verder.”

Duikers
Wanneer de kraan eenmaal staat en alle aanwezige partijen even hebben gegeten, is het de beurt aan de duikers. Het is al donker wanneer zij zich het water in laten glijden om de kraan aan de graafmachine vast te maken. “Die kabels moeten natuurlijk overal doorheen en er onderdoor worden gerommeld. Dat kostte ook zeker een uur. Ze moesten zich daarvoor ook nog voorbereiden natuurlijk”, legt de machinist uit. Gedurende de bergingswerkzaamheden was de weg dicht.

Met de enorme hijskraan van Van Marwijk lukt het uren later om de graafmachine weer boven water te krijgen. Pas rond een uur of een ’s nachts is de graafmachine klaar om afgevoerd te worden.

Over de schade aan het voertuig kan de machinist weinig zeggen. Volgens het LinkedIn-bericht van Blokland is de schade beperkt gebleven.

  • default
    default

 

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×